ProAgria irtisanoi sopimuksen lampaiden ja vuohien kantakirjan pitämisestä

1 min lukuaika

Uutinen· Lammas

Tahtotilamme on jatkaa lampaiden kantakirjan pitäjänä ja päästä neuvottelemaan asiasta alan eduksi.

Lammas laitumella

Lampaiden ja vuohien kantakirjan pitäminen ja NettiKatras-tuotosseurantaohjelman ylläpito ovat ajautunut ProAgrian sekä lammas- ja vuohisektorin näkökulmasta kestämättömään tilanteeseen. Tämän seurauksena ProAgria Keskusten Liitto on irtisanonut toukokuun alussa sopimuksen Ruokaviraston ja maa- ja metsätalousministeriön kanssa lampaiden ja suomenvuohen kantakirjan ylläpidosta. Erityisesti suomalaisten alkuperäisrotujen osalta tilanne on hankala, koska ProAgria on virallisena rotujärjestönä antanut rotupuhtaustodistukset alkuperäisrotutukea varten.

- Sopimuksemme Ruokaviraston kanssa on voimassa vuoden 2024 loppuun. Sopimus irtisanottiin, jotta päästään neuvottelemaan asiasta Ruokaviraston ja maa- ja metsätalousministeriön kanssa siitä, millä edellytyksillä toimintaa voidaan jatkaa, kertoo operatiivinen johtaja Jussi Juhola ProAgria Keskusten Liitosta.

Syynä irtisanomiseen on Ruokaviraston päätökset eläinrekisterin rajapintaan liittyen ja niiden aiheuttamat lisäkustannukset. Lammas- ja vuohisektorin pienuuden takia kulut yksittäistä tilaa kohden uhkaavat nousta jopa nelinkertaisiksi nykyisestä.

- Tilanne on kestämätön sekä lampureiden että ProAgrian kannalta. Neuvotteluissa pyrimme saamaan hyvän ratkaisun kaikkien näkökulmasta, kertoo erityisasiantuntija Milla Alanco-Ollqvist ProAgria Etelä-Pohjanmaasta ja korostaa, - Tässä hetkessä sopimuksen irtisanominen ei aiheuta NettiKatras-ohjelman käyttäjille muutoksia tai toimenpiteitä. Pidämme heidät ajan tasalla asioiden etenemisestä.

Lisätietoja

Jussi Juhola, puhelin 040 7280 999, sähköposti jussi.juhola@proagria.fi

Milla Alanco-Ollqvist, puhelin 040 7060 558, sähköposti milla.alanco-ollqvist@proagria.fi