Potentiaaliset vientituotteet valittu Vuoden vientielintarvike Venäjälle -kilpailussa

2 min lukuaika

Uutinen

ProAgrian Tuula Repo sparraamassa elintarvikeyrittäjiä valtaamaan laajat markkinat.

Elintarvikeyrittäjät julkistettiin Suomen Pietarin-pääkonsulaatissa 3.9.
Venäjän elintarvikemarkkinoilla on sijaa suomalaistuotteille pakotteista huolimatta. ELY-keskus kumppaneineen on kilpailun kautta valinnut viisi suomalaista elintarvikeyritystä, joiden tuotteet pääsevät laajasti esille 14.9. alkavilla Suomi-päivillä Stockmann-tavarataloissa sekä pietarilaisen premium-kauppaketju Landin supermarketeissa Venäjällä.
Valtakunnallinen kilpailu järjestettiin keväällä ELY-keskuksen johdolla Team Finland -verkoston, Venäjän Stockmannin ja Baltradingin sekä ProAgrian yhteistyönä.
- Idea kilpailuun syntyi, kun huomasimme Suomessa vallinneen käsityksen, että Venäjä on suomalaisille elintarvikkeille täysin kiinni, mutta näin ei ole. Venäjän EU:lle asettamista vastapakotteista johtuen Venäjälle ei voi vielä tällä hetkellä viedä eläinperäisiä tuotteita, vihanneksia tai hedelmiä. Kaikkia muita elintarvikkeita voi, kertoo ELY-keskuksen Team Finland -koordinaattori Carita Vastinesluoma.
Kilpailun tärkeänä tavoitteena on auttaa yrityksiä saamaan näkyvyyttä ja pääsemään valtaville Venäjän markkinoille luomaan yhteyksiä ja tekemään kauppaa. Venäjällä asuu yli 140 miljoonaa ihmistä, joten markkinat ovat isot ja lisäksi lähellä. Kilpailulla halutaan myös viestiä venäläisille kuluttajille, että suomalaisia elintarvikkeita on saatavilla Venäjällä edelleen sekä viestiä elintarvikealan toimijoille, että suomalaisille elintarvikeyrityksille Venäjä on vahva kiinnostuksen kohde.
Kilpailuun osallistui yli 70 yritystä noin 200 tuotenimikkeellä. Tuomaristo, joka koostui järjestäjien edustajista ja jossa ProAgriaa edusti elintarvikeviennin asiantuntija Tuula Repo ProAgria Etelä-Suomesta, valitsi voittajiksi seuraavat yritykset:
  • Bonne Juomat Oy, Lohja - paras vegaaninen tuote: Bonne Premium tyrniomenasose
  • Helsinki Mills Ltd, Järvenpää - paras tuotemerkki: Rolled Oats
  • Lakumesta Oy, Kouvola - paras makeistuote: Maitosuklaalakritsi
  • Riitan Herkku Oy / Dagsfood Oy, Mustasaari - paras marjajuoma: Mustikkakeitto
  • SunSpelt Oy, Mikkeli - paras orgaaninen tuote: Spelttimuro
Lisäksi Tähtikuoharit Oy Joensuusta palkittiin erityismaininnalla innovatiivisesta tuotteesta.
ProAgria onnittelee voittajia ja toivottaa kaikille hyvää suomalaisen ruuan päivää 4.9. !
Team Finland on yrityksille kansainvälistymispalveluita tarjoavien julkisten toimijoiden verkosto, joka auttaa suomalaisia yrityksiä maailmalle. Team Finland -verkoston palveluja ovat mm. tiedot eri markkinoista, rahoitus, neuvonta, koulutus, tapahtumat ja vienninedistämismatkat. Verkosto toimii eri puolella Suomea sekä maailmalla noin 100 toimipisteessä.
Yhteistyössä:
ELY-keskus (Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus) • Työ- ja elinkeinoministeriö • Suomen pääkonsulaatti, Pietari • ProAgria • Baltrading • Stockmann Venäjä • Suomalais-venäläinen kauppakamari