Osakeyhtiön omistajanvaihdokseen kannattaa valmistautua ajoissa

Osakeyhtiöt maatalouden toimintamuotona ovat kasvattaneet suosiotaan tasaisesti viime vuosina. Tilakoon kasvu ja yritysmäisempään suuntaan muuttuminen ovat olleet tässä asiassa merkittävimmät muutosvoimat.

Asiantuntijoita mm Mikko 2022

Vaikutusta on ollut myös joitakin vuosia sitten tehdyillä veromuutoksilla, joilla helpotettiin maatilojen yhtiöittämistä. Näissä yrityksissä alkaa omistajanvaihdos vähitellen tulla ajankohtaiseksi.

 – Osakeyhtiön omistajanvaihdokseen valmistautuminen kannattaa aloittaa useampi vuosi ennen aiottua omistajanvaihdosta, tähdentää ProAgria Etelä-Savon talous- ja omistajanvaihdosasiantuntija ja julkinen kaupanvahvistaja Mikko Tiainen.

Talouden kannalta tämä tarkoittaa ensisijaisesti myyntikuntoon laittamista ”puhdistamalla” yhtiön tase. Se voidaan tehdä osinkoja maksamalla, jotta kertyneet voittovarat saataisiin pienemmiksi ja siten yhtiön arvoa alemmaksi. Näin helpotetaan tulevan omistajan mukaan pääsyä. Huomioitava on toki se, ettei yhtiön kassa mene tästä kuralle.

– Omistajanvaihdostilanteessa olisi parasta, jos luopuvat yrittäjät olisivat saaneet korvauksen elämäntyöstään jo yrittäjäuran aikana, jolloin osakkeiden hinta ei olisi liian suuri, mistä taas on jatkajalle haittaa, toteaa Tiainen.

Vaihtoehdot selville asiantuntijan avulla

Osakeyhtiön arvon määrityksessä voidaan SPV-tapauksessa käyttää verohallinnon vahvistamaa osakkeen vertailuarvoa. Tämän arvon näkee yhtiön verotuspäätöksestä. Monessa tapauksessa omistusta ei haluta eikä ole järkevää siirtää kokonaan. Sukupolvenvaihdoskaupassa, jos osakkeet myydään lahjaluontoisesti tai lahjoitetaan, täytyy luovuttaa vähintään 10 prosenttia yhtiön osakkeista SPV-huojennusten saamiseksi. Jos haetaan nuoren viljelijän aloitustuki, omistusta tulee olla jatkajalla yli 50 prosenttia.

Perinteiseen SPV-kauppaan verrattuna osakkeiden hankintaan otettavaan rahoitukseen tarvitaan vakuudeksi jo olemassa olevaa omaisuutta, sillä vakuudeksi eivät käy osakeyhtiön maatila eivätkä hankittavat osakkeet.

– Vaiheittainen omistajanvaihdos on suositeltavaa, jolloin voidaan hyödyntää osakeyhtiön varallisuutta omistuksen siirtoon jatkajalle, sanoo Tiainen. Tällöin osakeyhtiö ostaa luopujilta osakkeet suunnatulla omien osakkeiden ostolla. Näin jatkajan omistusosuus kasvaa hiljalleen 100 prosenttiin.

Osakeyhtiön omistajanvaihdokseen on monia eri vaihtoehtoja. Jos suunnittelet omistajanvaihdosta, ota yhteyttä asiantuntijaamme.

Lue lisää: proagria.fi/palvelut/johtaminen/omistajanvaihdokset