On aika pohtia ensi vuoden investointeja

1 min lukuaika

Uutinen

Suunnittele investointi huolella ja hyvissä ajoin

Construction worker 569149 1280

Investointia nyt suunnittelevalla vinksiksi, että suunnitteluun tulee käyttää aikaa. Ratkaisut kannattaa miettiä valmiiksi, mikä helpottaa myös pankin kanssa käytäviä rahoitusneuvotteluja. Myös luvat kannattaa hakea hyvissä ajoin, että hakemusta jätettäessä suunnitelmat olisivat mahdollisimman valmiit.

- ProAgrialla on tarjolla monenlaisia palveluita investointeja suunnitteleville tiloille. Alkukartoitusta ja investoinnin edellytyksiä voidaan selvittää Neuvo2020-rahalla, talousasiantuntija Juha Pennala kertoo.

- Investointisuunnitelmista voidaan tehdä runsaasti eri versioita suunnittelun eri vaiheissa. Riskiversioiden laskeminen eri hinnoilla ja kustannustasoilla kuuluu luonnollisesti palveluun.

Investointien suunnittelussa apuna kannattaa käyttää paitsi talousasiantuntijoita niin myös tuotantoasiantuntijoita sekä rakennusasiantuntijoita.

- Asiantuntijat tekevät yhteistyötä investointien suunnittelussa. Kun investoinnin suunnittelu aloitetaan ajoissa, ehditään miettiä rauhassa eri ruokintastrategioiden välillä sekä suunnitella pellon käyttöä ja tehdä esimerkiksi yhteistyösopimuksia rehuntuotannosta, vinkkaa talousasiantuntija Mika Mäenpää.

Navetan toiminnallisuuden suunnittelu on töiden sujuvuuden kannalta erittäin tärkeä asia, jossa kannattaa käyttää asiantuntijoita. Apua saa myös ympäristölupahakemuksen laadintaan.