Olkipaali voi syttyä itsekseen – seuraa sisälämpötilaa

2 min lukuaika

Uutinen

Pelastuslaitokset ovat silloin tällöin syksyisin kohdanneet maatilalla tulipalon, jonka ovat aiheuttaneet itsekseen syttyneet olkipaalit. Jos olkiin on jäänyt kosteutta, ne voivat syttyä itsekseen, kun lämpötila paalien sisällä nousee. Lähelle rakennuksia varastoidut paalit saattavat syttyessään saada suurta vahinkoa aikaan.

Olkipaalit Paivi Meronen

- Monella tilalla on syttymisriski mielessä hakkeen ja turpeen kanssa, mutta myös muita kuivikkeita ja vastaavia komponentteja kannattaa seurata säännöllisesti, sanoo ProAgria Etelä-Suomen palvelupäällikkö Essi Vainio.

Tänä kesänä säilörehujen D-arvot ovat olleet korkeita, usein liiankin sulavia, ja kuitutasot matalia myös sulamattomien kuidunosien kohdalla. Se on tuonut painetta saada kuitua esimerkiksi aperuokintoihin, minkä vuoksi olkien talteenottoon on panostettu. Myös lisäkuivitusmateriaalien akuutti tarve kuivien vuosien jälkeen on lisännyt olkien talteenottoa.

Itsestään syttyvät olkipaalit saivat Kanta-Hämeen pelastuslaitoksen paloinsinöörin Kari Ylösen ottamaan yhteyttä ProAgriaan, jotta ajankohtainen varoitus tavoittaisi kaikki viljelijät. Vaikka riski ei ole todennäköinen, se on kuitenkin todellinen ja mahdollinen.

- Pelastuslaitosten yhteisestä tietojärjestelmästä epäiltyjä olkipaalien itsesyttymisiä näyttää olevan onneksi vain muutamia. Asia on minulle vieraampi, ja olisikin mielenkiintoista tietää, onko maatiloilla ollut vaaratilanteita ja miten tätä riskiä käytännössä hallitaan. Jos on hyviä käytäntöjä, olisi hyvä saada tieto niistä leviämään mahdollisimman laajalle, sanoo Ylönen.

Mittaa ja seuraa paalien sisälämpötilaa

Kuiva olki syttyy itsestään harvoin. Tänä vuonna puintiaikaan satoi usein, eikä olkimassaa ollut mahdollista kuivata ennen paalaamista. Kuivattaminen vähentää syttymisriskiä.

- Seuraile olkipaalien tilaa ja pohdi, missä ne kannattaa varastoida. Erityisesti rakennusten läheisyydessä riski on suuri, varoittaa Vainio.

On tärkeää seurata olkipaalien sisälämpötilaa heti paalauksen jälkeen ja sitä seuraavat viikot. Mittaa paalin sisälämpö käyttöönoton yhteydessä halkaisemalla paali ja käytä laserlämpömittaria. Varastoitujen paalien lämpötilan voi mitata pistämällä mahdollisimman pitkäanturisen lämpömittarin olkimassan läpi paalin keskustaa kohti.

- Seuraa varastoiduista paaleista nimenomaan sisälämpötilaa, sillä sitä ei voi todeta varmaksi pintalämpötilasta, huomauttaa Vainio.


Lisätiedot


Essi Vainio

Palvelupäällikkö
050 479 4150
essi.vainio@proagria.fi
ProAgria Etelä-Suomi

Onko sinulla omia kokemuksia itsestään syttyvistä olkipaaleista? Lähetä sähköpostia Kari Ylöselle:

Kari Ylönen

Paloinsinööri
Kanta-Hämeen hyvinvointialue
Hämeenlinnan paloasema
kari.ylonen@omahame.fi