Nuoret auttamaan koronakriisin aiheuttamaa työvoimapulaa

3 min lukuaika

Uutinen

Yhteistyöverkosto aktivoi nuoria kesätöihin maa- ja puutarhatiloille.

Kaalimaa yhteistyotiedote essijokela
Maatila- ja puutarhayrittäjät, kesätyötoimijat ja työnvälityksen ammattilaiset käynnistävät tällä viikolla yhteistyön, jonka tavoitteena on ratkaista kahta koronan aiheuttamaa ongelmaa: miten löytää kesätyötä vaille jääville nuorille työmahdollisuuksia sekä miten tarjota työvoimaa maatila- ja puutarhayrittäjille.
- Olemme koonneet nopeasti laajan verkoston, joka aktivoi erityisesti nuoria ja opiskelijoita auttamaan maa- ja puutarhatiloja haasteellisessa keväässä ja kesässä. Työvoimapula on todellinen ja kaikkien panosta tarvitaan. Vaikka ulkomaista työvoimaa tulee tiloille, on myös tärkeää saada Suomessa oleva työvoima tilojen tueksi. Yhteistyö on merkittävää vastuunkatoa mukaan lähteviltä organisaatioilta asian ratkaisemiseksi, sanoo ProAgria Keskusten Liiton toimitusjohtaja Harri Mäkivuokko ja jatkaa, - Yhteistyö käynnistyi rekrytointikouluttaja Juho Toivolan aloitteesta ja sai nopeasti laajan sitoutumisen.

Pelastetaan yhdessä kasvukauden sato

Oikotie Työpaikat ja Vastuullinen kesäduuni -kampanja ovat mukana tekemässä maa- ja puutarhatilojen kesätyömahdollisuuksia tutuiksi nuorille ja tarjoavat kyseisten alojen työnantajille mahdollisuuden ilmoittaa kesätyöpaikkansa veloituksetta kampanjan aikana. Mukana on myös Henkilöstöpalveluyritysten liitto ja sen jäsenyritykset.
- Henkilöstöpalveluyritykset yhdistävät tehokkaasti työt ja niiden tekijät. Tarjoamme alana paljon työmahdollisuuksia nuorille ja sen vuoksi koemme tärkeänä olla mukana tässä yhteistyössä yhdistämässä nuoria ja maa- ja puutarhatilojen töitä, toteaa HPL:n toimitusjohtaja Merru Tuliara.
- Tällä kampanjalla kannetaan vastuuta siitä, että erityisesti nuoret työllistyvät kesäksi ja ruokaa pystytään tiloilla tuottamaan kriisiaikanakin. Hienoa on yhteisöllisyys, joka haasteen ympärille on rakentunut, kertoo projektijohtaja Päivi Salminen-Kultanen Oikotieltä.
- Koronakesän maatilatyö on arvostettu työ myös myöhemmässä työnhaussa. Se kertoo tulevillekin työnantajille henkilön ennakkoluulottomasta asenteesta, toimeen tarttumisesta ja vastuunkannosta vaativana aikana, sanoo Elinkeinoelämän keskusliiton johtaja Taina Susiluoto. Elinkeinoelämän keskusliitto pitää myös tärkeänä, että Suomessa olevat kansainväliset opiskelijat löytäisivät työtä tässä tilanteessa.

Sinua tarvitaan, hae mukaan!

Maa- ja puutarhatilojen kesätöitä pääset selaamaan ja hakemaan osoitteessa oikotie.fi/töitäsuomesta.
- Parasta tämän alan töissä on, että niissä näkee oman kädenjäljen. Kausityössä ansaitsee ja saa työkokemusta. Samalla on myös mukana tekemässä työtä, jolla on merkitystä. Työssä tarvitaan hyvää fyysistä kuntoa ja reipasta otetta. Työt vaihtelevat tiloittain, ja niihin annetaan perehdytys. Osa tiloista tarjoaa työntekijöille yhteiskuljetuksia ja majoitusta maaseutumaisessa ympäristössä, sanoo toimitusjohtaja Timo Taulavuori Puutarhaliitosta, ja jatkaa, - Työt ovat eri puolilla Suomea, ja niitä voi hakea joko lähellä olevilta tiloilta tai suunnata kauemmaksikin. Tarjolla olevat työpaikat sopivat hyvin kaikille työikäisille ja nuorille, lomautetuille ja pätkätyöläisille. Myös yrittäjien on helppo siirtyä kausitöihin, koska yrittäjänä voi laskuttaa työn suoraan tilalta.
Lisätietoja
ProAgria, toimitusjohtaja Harri Mäkivuokko, puhelin 040 508 1393, harri.makivuokko@proagria.fi
Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto, elinkeinojohtaja Marko Mäki-Hakola, puhelin 040 502 6810, marko.maki-hakola@mtk.fi
Suomen Kylät ry, puheenjohtaja Petri Rinne, puhelin 040 555 3232, petri.rinne@joutsentenreitti.fi
Puutarhaliitto, toimitusjohtaja Timo Taulavuori, puhelin 040 745 3005, timo.taulavuori@puutarhaliitto.fi
Oikotie Vastuullinen kesäduuni -kampanja, projektijohtaja Päivi Salminen-Kultanen, puhelin 040 727 9717, paivi.salminen-kultanen@sanoma.fi
Elinkeinoelämän keskusliitto, johtaja Taina Susiluoto, puhelin 050 331 9832, taina.susiluoto@ek.fi
Henkilöstöpalveluyritysten liitto, toimitusjohtaja, Merru Tuliara, puhelin 040 562 6466, merru.tuliara@hpl.fi
4H, Tomi Alakoski, toimitusjohtaja, 040 501 5307, Twitter @tomialakoski
Rekrytointikouluttaja Juho Toivola, puhelin 050 506 6362, juho@juhotoivola.fi
Uutista on päivitetty 16.4. klo 17.00: lisätty 4H:n yhteystiedot.