Monipuoliset kehittämishankkeet ja -palvelut tukevat yrittäjien menestystä
Viime ohjelmakauden aikana (2016–2023) ProAgrian kehittämishankkeisiin ja -palveluihin osallistui noin 11 700 yritystä eri toimialoilta. Yrityksille tehtiin monipuolisia kehittämistoimia, kuten lyhyitä teematilaisuuksia ja laajoja yrityskohtaisia kehittämisohjelmia. Yritysten toimialakirjo on laaja: urakointia, matkailua, elintarvikkeiden valmistusta, metalliteollisuutta, palveluja ja vaikuttajamarkkinointia.
Osaamista yrityskokonaisuuteen
ProAgrian asiantuntijat hyödyntävät laajaa osaamistaan maatilayritysten ja monialaisten maatilojen kehittämisessä kokonaisvaltaisesti. Esimerkiksi Etelä-Savossa on paljon tiloja, joilla on alkutuotannon lisäksi matkailuliiketoimintaa ja omistajanvaihdos lähellä.
– Tarjoamme matkailutuotteen palvelumuotoilua huomioiden alkutuotannon näkökulman ja matkailun markkinoinnin vaihtoehdot. Alkutuotantoon asiakas saa asiantuntijapalveluita pelto- ja kotieläintuotannon kysymyksissä. Yrityskokonaisuuteen tarjoamme strategian työstämistä ja kannattavuuden tarkastelua, kertoo ProAgrian kehittämis- ja palvelupäällikkö Pekka Häkkinen.
Monialaistavan maatilayrityksen omistajanvaihdoksessa tarvitaan laaja-alaista tarkastelua.
– Keskeistä on jatkajan liiketoiminnan suunnittelu ajoissa ja mahdollisten rahoitusten hakeminen. Esimerkiksi maatalouteen voi hakea Nuoren viljelijän aloitustukea ja matkailun kehittämiseen yrityksen käynnistämistukea Leader-toimintaryhmiltä, toteaa Häkkinen.
Verkostot yrittäjän parhaaksi
Valtakunnallisesti ProAgrian asiantuntijat ovat hakeneet viime ohjelmakaudella 1 000 yrittäjälle erilaisia yritystoimintaan liittyviä investointi- ja kehittämistukia.
Maaseudulla toimiville yrittäjille on järjestetty lähes 600 tilaisuutta yhteistyössä sidosryhmien kanssa. Yhteistyökumppaneita ovat esimerkiksi oppilaitokset, elinkeinoyhtiöt, kunnan elinkeinotoimijat, Metsäkeskus, toimintaryhmät ja ELY-keskus. Toimijoiden kanssa on tehty yhteistyötä myös asiakaskohtaisessa neuvonnassa.
Tarkastelujaksolla valmisteltiin noin 100 yritysryhmähankeaihiota, ja uusia yritysryhmähankkeita on synnytetty yli 50 eri puolille Suomea. Kaikkia hankkeita ProAgria ei ole hallinnoinut itse, vaan on laadittu hankesuunnitelma ja etsitty hankkeelle sopiva hallinnoija.