Maatilat kutsuvat kylään luonnonlaidunpäivänä la 17.6.

2 min lukuaika

Uutinen

Valtakunnallista luonnonlaidunpäivää vietetään toista kertaa lauantaina 17.6., jolloin maatilat ympäri Suomen järjestävät kaikille avoimia tapahtumia.

Oulunsalo Riutunkarin emolehmat Kalle Hellstrom

Päivä juhlistaa luonnonlaitumia ja -laiduntajia, jotka hoitavat katoavia perinneympäristöjämme ja huolehtivat luontomme monimuotoisuudesta.

Perinneympäristöt – kedot, niityt, hakamaat ja metsälaitumet – ovat uhanalaisimpia luontotyyppejämme, jotka vaativat aktiivista hoitoa. Ilman laidunnusta nämä arvokkaat alueet kasvavat umpeen ja häviävät.

”Laidunnus auttaa säilyttämään perinneympäristöjen lajistoa, josta jo neljäsosa on uhanalaista. Niittykasvit hyötyvät siitä, että laidunnus vähentää maaperän ravinteisuutta. Ne myös tarvitsevat laidunnuksen luomaa valoa ja tilaa pärjätäkseen kilpailussa kookkaampia lajeja vastaan", sanoo maiseman- ja luonnonhoidon kehitysjohtaja Leena Lahdenvesi-Korhonen Maa- ja kotitalousnaisten Keskuksesta.

Luonnonlaiduntajat ovat osa kestävää ruoantuotantoa.

”Esimerkiksi rantalaidunnuksen on pelätty rehevöittävän rannikkovesiä ja laiduneläinten tuovan vesistöihin ravinteita. Tutkimusten mukaan laidunnus rantaniityillä kuitenkin vähentää ravinteiden kokonaismäärää vesistössä, kun kasvillisuuden ravinteita sitoutuu eläimiin kasvuna tai maitona ja poistuu siten eläinten mukana rantavesistä”, lisää ProAgrian kehityspäällikkö Tuija Huhtamäki.

ProAgrian asiantuntijat auttavat löytämään käytännön ratkaisuja, jotka ottavat huomioon yrityskokonaisuuden: hiilensidonnan, ravinteiden hallinnan, luonnon monimuotoisuuden sekä ihmisten ja eläinten hyvinvoinnin. Kaikkien valintojen on oltava myös taloudellisia.

”Jokaisen viljelijän on tärkeää tietää ja tuntea oman tilansa liiketoimintaan ja vastuullisuuteen vaikuttavat tekijät. Tärkeimpiä asioita ovat ne, joihin pystyy itse vaikuttamaan.”

Tapahtumia maatiloilla ja livelähetyksenä

Luonnonlaidunpäivänä tilat ympäri Suomen järjestävät koko perheen ohjelmaa karjan laitumelle laskusta asiantuntijaluentoihin. Useasta tapahtumasta voi ostaa myös luonnonlaiduntuotteita. Kaikki teemapäivän tapahtumat löytyvät päivittyvästä kartasta ja osa myös tapahtumakalenteristamme hakusanalla luonnonlaidun.

Jos omalta lähialueelta ei löydy tapahtumaa, päivään voi osallistua seuraamalla luonnonlaidunliveä Ruokaviraston Instagramissa la 17.6. kello 11 alkaen.

Luonnonlaidunpäivän järjestävät yhteistyössä Luonnonlaidunlihan tuottajat ry, Metsähallitus, WWF Suomi, Luonnon- ja riistanhoitosäätiö, Ruokavirasto, Maa- ja kotitalousnaiset ja ProAgria.

Lisätietoa:

ProAgria: kehityspäällikkö Tuija Huhtamäki, tuija.huhtamaki@proagria.fi, 040 137 9371

Maa- ja kotitalousnaiset: maiseman- ja luonnonhoidon kehitysjohtaja Leena Lahdenvesi-Korhonen, leena.lahdenvesi-korhonen@maajakotitalousnaiset.fi, 040 523 5133