Maaseudulla yrittämisessä on rajattomat mahdollisuudet
Kolmen vuosikymmenen porkkananviljelijänä toimimisen jälkeen Irmeli Vinnikainen suuntaa kohti uutta arvovalmentajan ja maaseutuneuvojan työtä yrityksessään. Hän on selvinnyt kohtaamistaan haasteista keksimällä uusia, luovia ratkaisuja. Vapaus on arvo, joka ohjaa häntä valinnoissaan.

Pieneltä maatilalta kotoisin oleva Irmeli päätyi porkkananviljelijäksi miehensä tavattuaan. Kun yhteinen matka päättyi yllättäen muutaman vuoden jälkeen, jäi Irmeli pitämään tilaa kahden pienen pojan yksinhuoltajana. Se ei ollutkaan ihan yksinkertainen juttu, sillä laki pitää alaikäisten lasten perinnöstä huolta, mikä vaikeutti leskeksi jääneen yrittäjän toimintaa vuosien ajan.
- Suosittelen kaikkia tekemään paperit eläessä kuntoon! Esimerkiksi, minun piti hakea lupa, että saan hakea tilalle rakennuslupaa. Edunvalvojan piti kysyä lupa maistraatista, saako rakennuslupaa hakea, Irmeli muistelee.
Porkkanan viljely sujui kaikesta huolimatta hyvin, sillä avuksi riensivät lähialueen viljelijät. Sukupolvenvaihdos ja perinnönjako tehtiin poikien ollessa täysi-ikäisiä vuonna 2021, minkä jälkeen Irmeli oli uuden edessä. Viljelemiseen ei enää terveys riittänyt, joten Irmelistä tuli lähituottajien tuotteiden kauppias tapahtumiin, toreille ja markkinoille.
- Tykkään olla ihmisten kanssa. Mieleen tuli myös se, että minulla on aika paljon kokemusta ja osaamista, mitä voisin hyödyntää. Lähdin opiskelemaan arvovalmentajaksi Forssassa ja samanaikaisesti opiskelin Suomen Yrittäjäopistossa maatilaneuvojaksi, Irmeli kertoo.
Porkkananviljelyssä myynnistä 98 % meni suurelle kaupalle, joka irtisanoi vuonna 2014 joukon pieniä viljelijöitä, Irmelin mukaan lukien. Tuotantopanoksiin oli jo satsattu viisinumeroinen luku, pellot vuokrattu ja tavoitteena oli ollut hoitaa hyvin iso asiakas.
- Rupesin viljelemään värikkäitä porkkanoita ja juuria, kertoo Irmeli.
Ja niin Irmeli opetteli taas uuden tavan toimia. Asiakkaiksi tulivat ravintolat ja ravintolatukut, mikä oli aivan eri maailma kuin aiemmin. Porkkanoiden historia innosti – moniko tietää, että alkuperäinen porkkana oli violetti ja meille tutun oranssin porkkanan jalostustyö kesti 200 vuotta?
Apua yrityksen kehittämistuen hakemiseen
Molemmat opinnot ovat nyt päätöksessä. Kesällä Irmeli tekee töitä vihanneskauppiaana toreilla ja tapahtumissa, ja siitä työstä hän on ylpeä. Talvikaudeksi Irmeli tähtää arvovalmentajan ja maatilaneuvojan töihin.
- Mietin, että asiaa täytyy saada jollain tapaa eteenpäin. Löysin Leader LounaPlussalta tietoa kehittämistuesta, ja hakemuksen tein ProAgrian yritysasiantuntijan Tiina Heinosen kanssa, Irmeli sanoo.
Hakemuksen tekemiseen pyydettävä apu oli se asia, jota Irmeli mietti pari viikkoa. Tietokone on ollut hänelle aikanaan kammotus ja vaikka ohjelmien käyttö nyt sujuukin, halusi hän asiantuntevaa apua yrityksen kehittämistuen hakemiseen.
- Uskalsin ottaa matalalla kynnyksellä yhteyttä Tiinaan, että voitko auttaa. Se voi olla myös muille aikamoinen kynnys, kun oletus on, että kaikki osaavat käyttää tietokonetta ja täyttää kaavakkeita, Irmeli toteaa.
Yrityksen kehittämisavustushakemus tehtiin yhdessä KaMu Kanta-Häme-hankkeen maksuttomalla asiantuntijapalvelulla. Irmeli kiittelee, että Tiina osasi tehdä hyviä kysymyksiä, joita ei itselle tullut edes mieleen. Raha myönnettiin, ja sen turvin Irmeli on päivittänyt kotisivut, teettänyt mainoksia ja valokuvia arvovalmentajan ja maatilaneuvojan tarjoamiin palveluihin. Maaseuturahaston yritystukia on hyvin jäljellä ja niitä kannattaa nyt hakea.
- Yrityksen kehittämisen lisäksi tuetaan myös investointeja, Tiina tarkentaa.
Vaikka porkkanoiden viljely jäi taa, ovat porkkanat monessa mukana. Porkkanahillolle löytyi yksi jälleenmyyjä lisää ProAgrian Tulevaisuusvalmennuksesta muutaman vuoden takaa, ja löytyypä porkkana myös Irmelin yrityksen logosta.
- Molemmilla pojilla on maatila, jota he viljelyttävät. Ja minulla on oma vapaa elämä – jes! hihkaisee Irmeli.
Aikaansa Irmeli käyttää opiskelujen jälkeen esimerkiksi osallistumalla monenlaisiin tapahtumiin, viimeisimpänä kiertotaloutta edistävän hankkeen tapahtumissa. ProAgrian Tulevaisuusvalmennuksessa hän verkostoitui monen yrittäjän kanssa. Valmennuksesta jäi erityisesti mieleen oivallukset veroilmoituksiin ja tilinpäätöksiin syventyessä.
Yrittäjän vapaus
Vapaus on iso arvo Irmelin omassa elämässä, kuten monella yrittäjällä. Arvot ovat ohjanneet vahvasti hänen omaa elämäänsä, ja arvovalmentajana hän auttaa muita ymmärtämään, miten arvoja kirkastamalla yritykseen saadaan uusia toimintamalleja ja energiaa tekemiseen. Arvojen vastainen elämä tuntuu huonona olona fyysisestikin.
- On tärkeää, että kaikki työntekijät tietävät, mikä on yrityksen perustehtävä, mihin yritys pyrkii ja millä tavoin. Yrityksen arvot ovat keskiössä. Arvokartoituksia yksilön arvoista voi tehdä isommillekin porukoille, Irmeli vinkkaa.
Maaseudulla Irmeli näkee käyttämättömiä mahdollisuuksia yrittäjille ja viljelijöille, joilta löytyy monenlaista osaamista. Toisaalta totta on viljelijöiden suuri työmäärä, minkä vuoksi asioita ei ehdi kehittää, vaikka haluaisikin.
- Pitäisi osata myös laittaa asioita jonoon eikä riviin, viittaa Irmeli itselleen ja monelle tuttuihin ajanhallinnan haasteisiin.
Tulevaisuudessa Irmelin tavoitteena on tarjota paketti, joka sisältää niin maatilan neuvontaa kuin arvovalmennustakin, sillä ne kulkevat hänen mukaansa pitkälti käsi kädessä. Neuvo-oikeuksilla työtä on helpompi tehdä maatiloille kohtuulliseen hintaan. Tiina auttoi Irmeliä myös Neuvo-oikeuksien hakemisessa.
- Vaikka kaikki on hyvin, niin voidaan tehdä vielä parempaa. Kysy, älä oleta, niin pääset helpommalla, kiteyttää Irmeli.
