Maan ja eläinten hyvää hoitoa

2 min lukuaika

Referenssit

Antti Mäkinen ja Anna Widnäs haluavat tehdä kestäviä valintoja pelloilla ja varmistaa ennakoiden eläinten hyvinvointia.

Kuva: Antroma Oy

Noin tuhannen eläimen maatila tuottaa naudanlihaa Siikajokivarressa Pohjois-Pohjanmaalla. Antti Mäkisestä tuli Siikajoella sijaitsevan tilan viides isäntä vuonna 2011. Neljä vuotta myöhemmin tila yhtiöitettiin ja Anna tuli Antroma Oy:n toiseksi osakkaaksi. Yhtiöllä on karjatalouden lisäksi monipuolista koneurakointia. Omistajaparin lisäksi tilalla työskentelee neljä vakituista työntekijää.

Tilan 560 peltohehtaaria vuokramaineen sijaitsee pääasiassa 17 kilometrin etäisyydellä tilakeskuksesta. Emolehmät hoitavat luontoa ja maisemaa parin sadan hehtaarin luonnonlaitumilla, joista isoimmat laidunlohkot sijaitsevat meren rannassa.

Aperuokinnassa oleva karja saa säilörehun omilta pelloilta. Viljelyssä on myös rehuohraa, kauraa sekä syys- ja kevätvehnää, viljaa ostetaan lisäksi jonkin verran.

Ympäristöystävällisiä ja samalla hiiltä sitovia viljelyvalintoja ovat muun muassa muokkausten minimointi, monipuolinen viljelykierto ja kasvipeitteisyys.

- Pyrimme lisäämään viljelyvarmuutta muun muassa salaojituksilla sekä alavia kohtia muotoilemalla. Syyskyntöjen sijaan tasoitamme ja lanaamme peltoja, Antti kertoo.

Tilan pellot ovat pääasiassa karkeita hiekkamaita, mutta jonkin verran on myös eloperäisiä lohkoja, jotka pidetään mahdollisimman kasvipeitteisinä.

Tasaista kasvua

Tätä nykyä noin 1 000 eläimen tila on kasvanut Antti Mäkisen isännyyden aikana tasaiseen tahtiin. Viimeisin investointi parin vuoden takaa on 400-paikkainen loppukasvattamo.

Eläimet asustavat viidessä eri navettarakennuksessa: maitorotuiset sonnit viileissä kasvattamoissa sekä liharotuiset sonnit, emolehmät, hiehot ja siitossonnit kylmäpihatoissa. Emolehmät pääsevät ulkoilemaan vuoden ympäri.

- Eläinten hyvinvointi tarkoittaa meillä muun muassa tarkkailua ja ennakointia sekä pieniinkin ongelmiin pikaista puuttumista. Ilmanvaihtoon on myös paneuduttu ja hankittu kumimattoja ritiläpohjan päälle.

Mäkiset ovat hyödyntäneet myös Neuvo 2020 -rahan mahdollisuuksia. Sen avulla on pohdittu muun muassa maan rakennetta, ravinnetasetta sekä ympäristöön ja eläinten hyvinvointikorvaukseen liittyviä asioita.

Nurmi kiertää ravinnoksi

- Tämä on hienoa työtä, Antti Mäkinen sanoo.

Parhaana tapana suhtautua julkiseen keskusteluun hän pitää keskittymistä omaan työhön.

- Suomalainen lihantuotanto on eettistä ja hyödyntää hiiltä sitovan nurmen eläinten ravinnoksi. Samalla eläimet hoitavat monimuotoista maatalousmaisemaa.