Luova visionääri kaipaa sikatilan strategiatyöhön sparrausta

3 min lukuaika

Referenssit

Lukkarin Maatila Oy:n ja ProAgrian Ari Nopasen yhteistyö on jatkunut lähes kaksi vuosikymmentä. Samalla on luotu maatilalle strategiaa.

ProAgria Keskusten Liiton Ari Nopanen ja maatalousyrittäjä Lasse Lukkari soittelevat jopa päivittäin.

Lukkarin Maatila Oy Myllykoskella on kehittänyt tuotantoaan määrätietoisesti jo parinkymmenen vuoden ajan. Yhteistyö ProAgrian Ari Nopasen kanssa on jatkunut lähes yhtä pitkään.

Lasse ja Satu Lukkarin tila Myllykoskella Kouvolassa on lihasiankasvatukseen erikoistunut maatila. Lasse Lukkari kertoo siirtyneensä sukutilan puikkoihin sukupolvenvaihdoksen myötä 1998.

- Vaimon kanssa hoidamme tilaa, lisäksi 15-, 13- ja 8-vuotiaat lapset auttelevat minkä ehtivät. Kiireapuna käytämme sesonkityöntekijöitä.

Lukkarien tila on tänä päivänä täysin toinen kuin se sukutila, jonka isännäksi Lasse Lukkari reilu parikymmentä vuotta sitten ryhtyi. Tilalla on uskallettu uudistua ja katsoa tulevaisuuteen. 994-paikkaisen lihasikalan tuotanto myydään osin HKScanille ja osittain lähilihaksi. Lähilihan markkinointia tukee oma pienimuotoinen suoramyyntitoiminta.

Maatalousyrittäjän rinnalla on kulkenut lähes alusta asti tuttu sparraaja. ProAgria Keskusten Liiton johtava asiantuntija Ari Nopanen kertoo, että hänen ja Lasse Lukkarin tiet kohtasivat jo tulosanalyysin merkeissä 2003.

- Olin juuri tullut ProAgrialle hommiin ja Lassekin oli toiminut isäntänä vasta muutamia vuosia. Olimme molemmat nuoria ja innokkaita, ja välillämme vallitsi heti hyvä, huumorin maustama yhteisymmärrys. Totesimme, että voimme jatkossakin oppia toisiltamme, Ari Nopanen muistelee.

Sparrausapua luovalle visionäärille

Arin ja Lassen yhteistyö on ollut säännöllistä sparrausta ja yhteydenpitoa. Puhelimessa puhutaan vähintään muutaman viikon välein, tarvittaessa päivittäin.

- Jos en itse osaa auttaa Lassea jossain pulmassa, olen ohjannut hänet asiantuntijalle, joka osaa konsultoida paremmin, Ari Nopanen kertoo.

Lasse ja Satu Lukkari ovat kehittäneet tilaansa määrätietoisesti ja investoineet tilaansa joka vuosi. Toiminnan laajentuminen ja strategiset valinnat ovat vaatineet suunnittelua.

- Ari on laatinut meille aika monta laskelmaa, Lasse Lukkari miettii.

- Laskelmat ovat auttaneet yrittäjiä hahmottamaan, mihin kannattaa laittaa panoksia, mihin suunnata kehittämistä ja mikä kannattaa unohtaa, Ari Nopanen selventää.

Uusin investointi on syksyllä 2019 valmistunut viljankuivaamo, jota varten Ari laati talouslaskelmat. Vanha kuivuri oli todettu riskiksi, ja jotain piti kehittää tilalle. Nopasen laskelmien pohjalta kaksikko pallotteli sitä, miten ja millainen kuivuri tilalle tulisi rakentaa.

Ari Nopanen kehuu Lasse Lukkaria idearikkaaksi visionääriksi, jolla riittää kehittämiseen liittyviä suunnitelmia. Lasse Lukkari taas kertoo kysyvänsä usein visioidensa tueksi Arin mielipidettä.

- Tilanteet ovat uusia, joista ei ole itsellä kokemusta. Ulkopuolinen auttaa hahmottamaan ne investoinnin vaikutukset, jotka itseltä jäisivät täysin huomiotta. Sanon aina, että jos kymmenestä ideasta yhden toteuttaa, niin se on aika hyvä, Lukkari myhäilee.

Maatilayrityksen strategiatyö

Tarvitseeko maatilayrittäjä liiketoimintansa tueksi strategiatyötä? Lasse Lukkari ja Ari Nopanen eivät ole kutsuneet yhteistyötään nimellä strategiatyö, mutta sitä se on varmasti ollut, molemmat pohtivat.

- Strategiatyötä on nimenomaan ollut kaikki se laskelmia ja investointeja edeltänyt sparraus ja pallottelu, Lasse Lukkari pohtii.

Ari Nopasen mukaan strategiatyötä tehtiin Lukkarin tilalla erityisesti yrittäjäpariskunnan suunnitellessa sikatuotannon laajentamista.

- Silloin totesimme, että bulkkituotanto ei kannata ja mietimme vaihtoehdot jatkojalostuksesta suoramyyntiin, Ari Nopanen muistelee.

Lasse Lukkarin mukaan strategiatyötä tarvitaan ja siinä on etunsa. Päivittäiset ratkaisut auttavat viemään päämäärää kohti.

- Strategiatyö auttaa väistämään hukkainvestoinnit ja auttaa kulkemaan polulla määrätietoisesti eteenpäin. Polulta voi toki poiketa, mutta strategiaa auttaa pysymään reitillä, Lasse Lukkari miettii.

Strategiatyöhön tarvitaan hyvä kumppani.

- Vaikka oma pää on iso niin se ei riitä, Lasse Lukkari toteaa naureskellen.

- Kerran yksi yhteistyökumppani totesi, että silloin kun toimit alan parhaiden kanssa, sinulla on itselläsi mahdollisuudet menestyä.