Keski-Pohjanmaan kasvutilannekatsaus

2 min lukuaika

Uutinen

Terminen kasvukausi alkaa Keski-Pohjanmaalla tyypillisesti 2.-12.5 välisenä aikana.

20220502 syysvehna 0

Terminen kasvukausi alkaa, kun lumet ovat sulaneet aukeilta ja vuorokausien kesimääräiset löpötilat ovat pysyvästi yli viisi astetta. Tänä vuonna lumet ovat jo aukeilta sulaneet, mutta lämpötilat pysyttelevät matalalla. Vaikka toukokuun alussa terminen kasvukausi on keskimääräisestikin vasta alkamaisillaan, niin voidaan jo todeta, että kevät on noin pari viikkoa tavanomaista myöhäisempi.

Paksu lumikerros tarjosi suojaa talvehtiville kasveille ja näyttääkin, että monin paikoin kasvit ovat selvinneet talvesta hyvin. Huhtikuun puolivälin lämpimät päivät sulattivat lumet nopeasti ja lunta on enää vain suojaisimmissa paikoissa. Viime viikkojen alhaiset lämpötilat ja yöpakkaset kuitenkin kurittavat talvehtineita, lumen alta paljastuneita kasveja ja kevään olosuhteista selviäminen on varsinkin syysviljoilla vielä suuri arvoitus. Monivuotiset nurmet selviävät syysviljoja paremmin kevään karuista olosuhteista.

Talven paksusta lumikerroksesta johtuen routaa on muodostunut talven aikana vain vähän ja pellot ovat sulaneet nopeasti. Kolean kevään takia peltotöitä ei kuitenkaan ole päästy vielä aloittamaan. Peltojen kuivattua ensimmäisiä kylvöjä päästään aloittamaan viljoilla, mutta esimerkiksi perunalle on eduksi, että maa on hyvin lämmennyt. Päivälämpötilojen nousua odotetaan myös nurmien lannoitusten suhteen.

Maataloustuotteiden ja tuotantopanosten rajut hintojenvaihtelut vaikuttavat kylvöpäätöksiin. Ruoan tuottamien keskitetään nyt parhaille lohkoille ja kasvukunnoltaan heikompia lohkoja saatetaan jättää kesannoille tai viherlannoitusnurmille. Karjatiloilla viljan hinnan nousu ohjaa viljaomavaraisuuden kasvattamiseen ja vilja-alaa saatetaan lisätä säilörehualan kustannuksella. Huonon nurmivuoden sattuessa puitavaksi suunniteltua viljaa voidaan kuitenkin korjata myös kokoviljasäilörehuna, jotta karkearehutarve saadaan täyttymään.