Kasvutilannekatsaus Keski-Pohjanmaalta

2 min lukuaika

Kasvintuotanto· Uutinen

Kuluneeseen kasvukauteen mahtuu useita sään ääri-ilmiöitä. On ollut kuivuutta, kuumuutta, hallaa ja kovia sateita. Näyttää kuitenkin, että Keski-Pohjanmaalla viljelykset ovat kestäneet kohtuullisen hyvin ääreviä olosuhteita.

Ohran tahkia Kuva Leena Hanni
Ohran tähkiä Kuva: Leena Hanni

Säilörehua korjattu kaksi satoa

Säilörehusta on korjattu kaksi satoa ja satomäärä on lähellä normaalia. Ensimmäinen sato oli laadultaan todella hyvä, mutta toisen sadon kohdalla laatuvaihtelua on paljon, koska hyviä korjuukelejä oli vain vähän. Osa karjatiloista tavoittelee vielä kolmatta säilörehusatoa. Kolmas sato on hyvässä kasvussa ja sääennusteet näyttävät lämpimiä olosuhteita vielä syyskuun alkupuolellekin, joten onnistumismahdollisuudet ovat hyvät.

Jälkiversonta hidastaa puinteja

Keski-Pohjanmaalla puinnit alkoivat hyvissä olosuhteissa viikolla 33. Sen jälkeen sadepäiviä on ollut jonkin verran mutta ei mitään normaalista poikkeavaa. Sademäärissä on kuitenkin suurta vaihtelua ja varsinkinkin Keski-Pohjanmaan sisäosissa märkyys alkaa näkymään pelloissa. Rannikko on säästynyt kovimmilta sateilta ja siellä pellot kantavat vielä hyvin. Ohrasadosta on puitu arviolta 30 %. Kauran ja kevätvehnän puinnit ovat vielä alkutekijöissä. Sateiden lisäksi puintien etenemistä hidastaa jälkiversonta. Varsinkin kesän aikana kuivuudesta kärsineillä ohralohkoilla jälkiversontaa voi olla paljonkin. Viljavuodesta odotetaan tulevan satomäärän osalta vähintään keskimääräinen. Laadussa voi kuitenkin olla vaihtelua, koska runsaat sateet ovat lisännet viljojen tautipainetta.

Perunasadon nosto vielä alkutekijöissä

Perunan nostot eivät ole vielä kunnolla alkaneet. Nyt nostetaan lähinnä suoraan pakattavaa perunaa ja nostettavat määrät ovat pieniä. Nosto-olosuhteet ovat hyvät, mutta pääosin peruna ei ole vielä valmista varastoitavaksi. Säilyvyyden kannalta on tärkeää, että perunan kuori on kehittynyt hyvin, mutta vielä se on monin paikoin liian ohutta eikä ole kiinnittynyt kunnolla. Satonäkymät ovat perunalle hyvät. Kasvukauden haastavat sääolosuhteet eivät ole merkittävästi leikanneet satomääriä, mutta voivat näkyä perunan laadussa. Mm. perunarupea on jonkin verran.