Kasvukausi on lähtenyt käyntiin Keski-Pohjanmaalla

3 min lukuaika

Kasvintuotanto· Uutinen

Kylvöt ovat edenneet vauhdilla sääolosuhteiden ollessa poutaisia, maa on kuivunut ja muokkautunut hyvin. Tästä huolimatta yöt ovat olleet edelleen hyvin kylmiä ja yöpakkasiakin on esiintynyt.

Kasvutilnnekatsaus KP 1

Kasvukausi edennyt tavanomaiseen tahtiin

Kylmät yöt ovat pitäneet keskilämpötilan matalana ja lämpösumman kertymisen varsin hitaana. Etenkin toukokuun ensimmäisillä viikoilla nurmikasvustoissa oli nähtävissä selkeää kylmyyden aiheuttamaa fosforinpuutosta, eli violetiksi värjäytynyttä nurmikasvustoa. Kylmissä olosuhteissa maaperän fosfori vapautuu kasvin käyttöön todella hitaasti, tämän vuoksi nurmien fosforilannoitus on keväällä tärkeää. 

Kuitenkin kasvukauden voidaan todeta edenneen aika tavanomaiseen tahtiin. Nyt ennuste näyttää selkeästi lämpenevää säätä tulevalle viikolle, jolloin myös yöt lämpenevät. Tämä vauhdittaa kasvua selkeästi ja herättelee myös maaperän mikrobikantaa toimintaan. Aikainen lumien sulaminen on hävittänyt kevätkosteuden maasta tehokkaasti, joten sadetta odotetaan nyt koko maakunnan alueella, etenkin lämpötilan noustessa. Onneksi perjantain sateet näyttävät nyt yhä todennäköisemmiltä. Onkin erittäin toivottavaa, että nämä sateet myös toteutuisivat. 

Kevätkuivuus haastaa

Kevätkuivuudet ovat tilastollisesti yleisiä, kevät ja alkukesä ovat Suomessa tilastollisestikin vähäsateisinta aikaa. Tämä on merkittävä, ilmastonmuutoksen myötä vahvistuva ongelma, sillä esimerkiksi kevätviljat määrittävät jyvälukunsa jo aikaisessa kasvuvaiheessa. Tähän perustuu vanha sanonta: ”Mitä ennen juhannusta sataa, sataa laariin”. Jyväluvun määräytymisen jälkeen eivät olosuhteet voi vaikuttaa kuin jyvien kokoon. Erityisesti kuivuus korostuu Perämeren rannikolla, mikä on hyvin havaittavissa Ilmatieteen laitoksen tilastoista. Viljelyteknisesti yhä yleistyvä kevätkuivuus vaatii keinoja maaperän kosteuden säilyttämiseksi. Tähän voidaan pyrkiä esimerkiksi multavuutta lisäämällä sekä tarpeettoman muokkauksen välttämisellä, myös säätösalaojitus voi auttaa tilanteessa – tällä hetkellä säätökaivot kannattaakin olla jo suljettuina kosteuden varastoimiseksi. Tulevaisuudessa myös kastelujärjestelmät voivat osoittautua yhä kannattavammiksi. 

Ilmatieteen laitoksen tilastot kasvukauden keskimääräisestä lämpösummasta sekä sademäärästä.
Ilmatieteen laitoksen tilastot kasvukauden keskimääräisestä lämpösummasta sekä sademäärästä.   Kuva: Ilmatieteenlaitos                                                                                                   

Nurmet on kaikki lannoitettu, sekä lietelannan, että teollisen lannoitteen osalta ja joillekin nurmilohkoille on saatettu tehdä rikkatorjuntaa sekä heikosti talvehtineille lohkoille myös täydennyskylvöä. Nyt voidaan vahvistaa havainto kohtalaisesti talvehtineista nurmista. 

Alueelliset erot suuria

Pidemmän kasvuajan vaativat kaura ja vehnä on jo pitkälti kylvetty, samoin kaksitahoinen ohra. Ensimmäiset oraat ovat jo nousseet pintaan. Nyt kylvetäänkin erityisesti monitahoista ohraa. Tulee kuitenkin muistaa, että alueelliset ja tilakohtaiset vaihtelut ovat aina suuria. Myös perunan istutus on käynnistynyt ja etenee hyvää vauhtia. 

Tulevien viikkojen aikana viljelijät pyrkivät saamaan kylvöt ja perunan istutukset maaliin. Tämän jälkeen työllistävinä tekijöinä toimivat rikkatorjunnat sekä karjatiloilla erityisesti ensimmäiseen rehuntekoon valmistautuminen.