Kaakkois-Suomen kulttuuriympäristöt tutuksi tarinakarttojen avulla

2 min lukuaika

Uutinen

EKKU Savikumpu AH netti

Etelä-Karjalassa ja Kymenlaaksossa on lukuisia arvokkaita kulttuuriympäristöjä, maisemakohteita ja muinaisjäännöksiä. Ne kertovat historiastamme ja kuvaavat arjen, asumisen ja ruoantuotannon maisemaa. Ne ovat myös loistavia tutustumiskohteita, joihin on helppo löytää juuri julkaistun tarinakarttakokoelman avulla.

Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson maakuntien kulttuuriympäristöistä koottu yhdeksän tarinakartan kokoelma ”Kaakkois-Suomen kulttuurimaisemat” on julkaistu verkossa. Kokoelma sisältää laajasti kulttuurimaisematietoutta matkailijoille, asukkaille, koululaisille, oppaille, kyläyhdistyksille, matkailuyrittäjille ja kaikille kulttuuriympäristöistä kiinnostuneille.

- Tarinakartoista löytyy varmasti paljon uutta tietoa myös paikallisille. Kyläyhdistykset voisivat vaikka upottaa tarinakartat omille nettisivuilleen, kannustaa kokoelman laatinut Katriina Koski Etelä-Suomen MKN maisemapalveluista.

Etelä-Karjalassa ja Kymenlaaksossa on yli 50 valtakunnallisesti ja maakunnallisesti arvokasta maisema-aluetta, sata valtakunnallisesti merkittävää rakennettua kulttuuriympäristöä ja lukemattomia muinaisjäännöksiä. Kaakkois-Suomen alueella on myös kaksi maisemamaakuntaa sekä kuusi maisemaseutua. Alueilla on maisemallista vaihtelua runsaasti moniin muihin maakuntiin verrattuna.

Kesäloman retkikohteiden helmet tarinakartalla

Kaakkois-Suomen kulttuurimaisemat -kokoelma koostuu erillisistä tarinakartoista, kuten Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson maisema-alueet, merkittävät rakennetun kulttuuriympäristön kohteet, muut kulttuuriympäristöt sekä koko Kaakkois-Suomea koskevista teemoista; Rajalla, Liikenteessä ja Metsäteollisuutta. Teemakartat kertovat juuri tälle alueelle tyypillisistä ilmiöistä, kuten rajankäynnistä, tukinuiton väylistä ja tehdasyhdyskunnista.

- Etelä-Karjalassa ja Kymenlaaksossa on maisemallisia helmiä, kunhan vain poikkeat pois pääteiltä. Tarinakarttojen avulla löytää mielenkiintoiset kesäloman retkikohteet, vinkkaa Koski.

Tarinakartta on yhdistelmä paikkaan liitettyjä tekstejä, kuvia ja karttoja. Verkkoselaimella toimiva tarinakartta toimii niin maastossa kännykässä kuin tietokoneella kotisohvalla. Kartat on käännetty englanniksi ja venäjäksi, jolloin ne palvelevat hyvin myös kansainvälisiä matkailijoita ja matkailuyrittäjiä.

Lisätietoja:
Katriina Koski
Maisema-asiantuntija
ProAgria Etelä-Suomi / Etelä-Suomen MKN maisemapalvelut
katriina.koski@maajakotitalousnaiset.fi
040 148 8220

Tutustu tarinakarttoihin suomeksi, englanniksi ja venäjäksi: https://www.proagria.fi/hankke...

Tarinakartat on toteutettu EKKU – Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson kulttuuriympäristöt kartoille -hankkeessa, jonka rahoitti Kaakkois-Suomen ELY-keskus ja toteutti ProAgria Etelä-Suomi ry / Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaiset.