Hukkakauraa voi nousta vielä myöhään kesällä pellolta

2 min lukuaika

Kasvintuotanto· Uutinen

Hukkakaura on tehokkaasti leviävä rikkakasvi, joka levitessään on todella hankala torjuttava. Hukkakauran torjunta on lakisääteistä, joten sen kitkentä on tärkeää.

Hukkakaura
Hukkakauran tarkkailussa tulee erityisesti tarkkailla sähkölinjojen alustat. Linnut istuvat langalla ja usein levittävät hukkakauraa linjojen kohdalle.

Hukkakaura leviää monin eri tavoin

Olethan tarkkana hukkakauran kanssa läpi koko kasvukauden. Hukkakaura on tehokkaasti leviävä rikkakasvi, joka levitessään on todella hankala torjuttava. Hukkakauran torjunta on lakisääteistä, joten sen kitkentä on tärkeää. Hukkakaura leviää monin eri tavoin. Se voi levitä oman siemenen mukana pellolle, lintujen tai riistaeläinten mukana. Tämän kesän ongelmana on kuivuus. Kuivan ja kuuman kesän vuoksi, hukkakaura on itänyt epätasaisesti. Sen vuoksi tarkkailua on tehtävä useita kertoja tämän kasvukauden aikana, koska hukkakauraa voi nousta vielä myöhään kesällä pellolta.

Torjunta

Hukkakauran tarkkailussa tulee erityisesti tarkkailla sähkölinjojen alustat. Linnut istuvat langalla ja usein levittävät hukkakauraa linjojen kohdalle. Hukkakauran torjunta voidaan tehdä joko kemiallisesti tai kitkemällä. Kuivan ja kuuman kesän vuoksi, kemiallisen torjunnan kanssa ollaan jo myöhässä suurimmalla osalla pelloista. Jotta hukkakauran saa ajoissa kitkettyä pellolta, hukkakauratarkastukset pitää aloittaa heti. Torjuntatoimiin kannattaa tarttua heti, kun ensimmäiset yksilöt ovat näkyvissä. Lämmin sää nopeuttaa hukkakauran tuleentumista ja jos kitkentä myöhästyy, hukkakaura ehtii varistaa jyvänsä.

Hävittäminen

Muista kitkeä hukkakaura juurineen säkkiin ja hukkakauran tuhoaminen tulee suorittaa polttamalla. Yhdestä hukkakauran siemenestä voi kasvaa useita versoja ja nämä versot tuottavat pahimmillaan jopa 100 siementä, joten hukkakaura tulee ottaa vakavasti. Kitkentä ja tarkastukset tulee aloittaa pikimmiten, jotta hukkakaurat saadaan ajoissa pois pellolta.