Hevosten heinäautomaatista vientituote

2 min lukuaika

Referenssit

Omien hevosten tarpeesta kehitetty ja testattu hevosten heinäautomaatti osoittautui niin hyväksi, että siitä tuli ponnahduslauta uuden innovaation kaupallistamiseen ja yrityksen perustamiseen. Syntyi Horse Haytec Oy, joka on avannut markkinoita kotimaan lisäksi jo neljään maahan: Ruotsiin, Norjaan, Tanskaan ja Latviaan.

Jenni Kanerva Horse Haytec Oy

Uudellamaalla Tuusulassa toimivan perheyrityksen toimitusjohtajana on tuotteen keksijä Reino Yli-Piipari ja osakkaina muut perheenjäsenet. Heinäautomaateilla parannetaan hevosten hyvinvointia ja vähennetään hevosten hoitajien työmäärää.

- Hevosten hoitajien työmäärä vähenee, kun hevoset saavat usean kerran päivässä syödä pieninä annoksina heinänsä automaatista. Ajastin säätelee hevosten pääsyä ruokailemaan, kertoo tuotteiden markkinoinnista vastaava Jenni Kanerva.

Kun automaatista oli olemassa vasta protokone, Reino kutsui ProAgrian yritysasiantuntija Auli Teppisen tutustumaan siihen. Auli totesi koneen nähtyään sillä olevan varmasti kysyntää hevosalalla laajemminkin ja kannusti Reinoa yrityksen perustamiseen ja tuotteen kaupallistamiseen. Auli on perehtynyt hevostalleille tarjolla oleviin teknologiratkaisuihin ja tunnisti siksi tarjonnan olevan pieni kyseisen tyyppisistä laitteista.

Näin syntyi Horse Haytec Oy. Auli neuvoi ja auttoi hakemaan perustamistukea ELY-keskuksesta yrityksen markkinoinnin kehittämiseen. Kun rahoitus saatiin, niin sitä hyödynnettiin mm. tuotteen markkinoimiseen messuilla. Pahimman koronaepidemian aikaan onnistui osallistuminen messuille Jönköpingiin, mistä seurasi välittömästi tuotteiden kysynnän kasvu Ruotsissa.

Yrityksen perustamisvaiheessa Auli laati yrittäjien kanssa yritykselle tulosennustelaskelmat.

- Kun tilinpäätöksiä on valmistunut muutaman vuoden ajan, on ollut mukava huomata, kuinka hyvin olimme osanneet ennustaa perustamisvaiheessa myyntitavoitteet heinäautomaateille. Liikevaihto on jopa vähän ylittynyt tavoitteista, toteaa Auli.

Tuotteiden kysyntä on kasvussa eri maissa, minkä vuoksi verkkosivuista tarvitaan entistä laajemmat kieliversiot. Verkkosivujen uudistukseen haettiin kehittämisavustusta Leader Emo Ry:stä. Tavoitteena on suunnata markkinointitoimenpiteitä Keski-Euroopan markkinoille suuriin hevosmaihin kuten Hollantiin, Belgiaan ja Saksaan. Tuotteet ovat saaneet erittäin hyvää palautetta asiakkailta, mikä kannustaa sekä tuotekehitys- että markkinointityössä.

Haymatic® heinäautomaatit on suunniteltu hevosten ulkotarhaan. Automaatin voi helposti täyttää isolla heinäpaalilla, mikä säästää päivittäisiltä heinänjakotöiltä. Tuotesarjassa on automaatteja useita erilaisia malleja, ja kehitteillä on nykyisiä isompi automaatti.

horsehaytec.fi