MaatalousKonemessut päivittää ammattilaisten tiedot - ruokamarkkinat ja -turva esillä avajaispäivänä

4 min lukuaika

Uutinen

Helsingin MaatalousKonemessujen ohjelma on julkaistu, ohjelman tuottaa ProAgria alan merkittävien yhteistyökumppanien kanssa.

Maatalous Konemessut 2018
MaatalousKonemessuilla oli myös vuonna 2018 monipuolista ammattiohjelmaa

Keskeisiä aiheita ohjelmassa ovat datalla johtaminen, kestävä ruokajärjestelmä ja huoltovarmuus, Smartfarming, CAP 27, ympäristöasiat, biokaasu ja energia, kotieläintuotanto ja eläinten hyvinvointi, metsäohjelma sekä työssä jaksaminen. MaatalousKonemessut järjestetään torstaista lauantaihin 13. - 15.10.2022 Helsingin Messukeskuksessa. Tapahtuman ohjelman on tuottanut ProAgria alan merkittävimpien järjestöjen ja toimijoiden kanssa. 

- MaatalousKonemessujen ohjelma nostaa esille tärkeitä aiheita. Nyt jos koskaan maa- ja metsätalouden merkitys on erittäin suuri, sillä näillä aloilla vaikutetaan vahvasti Suomen huoltovarmuuteen ja energian saantiin. Toisaalta alan ammattilaisen keskuudessa älykäs maanviljely, CAP 27 -suunnitelma, datalla johtaminen, eläinten hyvinvointi ja oma jaksaminen ovat pinnalla olevia aiheita, kertoo ohjelman koostanut yhteiskuntasuhde- ja vastuullisuusjohtaja Suvi Anttila ProAgrialta.

CAP 27 -suunnitelma (Euroopan yhteinen maatalouspolitiikka ja -tukijärjestelmä) ja Smartfarming (älykäs maanviljely) ovat esillä messuilla jokaisena päivänä. CAP 27 puheenvuoron pitävät päivittäin Ruokaviraston, Maa- ja metsätalousministeriön ja Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton MTK:n edustajat. SmartFarming-keskustelussa puhutaan navettojen robotiikasta torstaina, jaetaan parhaita käytäntöjä perjantaina ja keskustellaan traktoreiden sähköistämisestä lauantaina. Maankasvukunnosta saa tietoa torstaina ja perjantaina.

Datalla johtaminen, kestävä ruokajärjestelmä ja huoltovarmuus

Torstaina 13.10. avajaisissa puhuvat ProAgria Keskusten Liiton toimitusjohtaja Harri Mäkivuokko, MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila ja Helsingin Messukeskuksen toimitusjohtaja Anni Vepsäläinen. Heti avajaisten jälkeen jaetaan Suomen Messusäätiön rahoittama10 000 euron Agri-INNO-palkinto.

Avajaispäivänä on kaksi merkittävää paneelikeskustelua. Talouden ja tuotannon takana aina data -paneelissa keskustelevat Käytännön Maamies -lehden päätoimittajan Pentti Törmän ohjastuksessa viljelijä ja Trans Farm Oy:n toimitusjohtaja Jyrki Leppälä, Nordean yksikönjohtaja Kirsi Tossavainen, OP Ryhmän maatalouspalvelupäällikkö Matti Roms, ProAgria Etelä-Suomen palvelupäällikkö Anna Turunen ja BioCode Oy:n toimitusjohtaja Ernesto Hartikainen. 

Iltapäivän paneelikeskustelun Ruokamarkkinat ja ruokaturva tänään ja huomenna vetää Maaseudun Tulevaisuuden päätoimittaja Jouni Kemppainen. Keskustelemassa ovat europarlamentaarikko Petri Sarvamaa, S-ryhmän päivittäistavarakaupan johtaja Sampo Päällysaho, Valio Oy:n vastuullisuusjohtaja Anna-Kaisa Auvinen, OP Ryhmän maa- ja metsätalouspalveluiden johtaja Teppo Pöllänen, MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila ja ProAgria Keskusten Liiton toimitusjohtaja Harri Mäkivuokko.

Ympäristö, jaksaminen, eläinten hyvinvointi, öljykasviviljely ja ravinteiden hinta

Perjantaina 14.10. kuullaan tietoiskuja tautisuojasta ja afrikkalaisesta sikarutosta, luonnon monimuotoisuudesta ja pölyttäjistä sekä bioturvallisuuden ja eläinaineksen vaikutuksista eläinten hyvinvointiin. Perjantaina kuullaan myös jaksamisesta ja laadukkaista lomituspalveluista, eläinten hyvinvointilaista ja sen vaikutuksista sekä ravinteiden hinnoista. Ohjelmalavalla on myös Rypsirapsi 2025 -keskustelu, jossa käydään läpi ratkaisuja öljykasviviljelyn turvaamiseksi. Maajussit Facebook-ryhmän Vuoden Maajussi -palkinto jaetaan lavalla perjantaina klo 12.30.

Paneelit metsäkeskustelusta ja energialähteistä, asiaa kotieläintuotannosta

Lauantaina 15.10. on kaksi paneelikeskustelua. Aamupäivän Kannattaako rakentaa metsän varaan? -paneelissa keskustelevat Metsälehden päätoimittaja Eliisa Kallioniemen johdolla MTK:n metsäjohtaja Marko Mäki-Hakola, OP Ryhmän metsäpalvelupäällikkö Petri Kortejärvi sekä Metsäkeskuksen ja metsäteollisuuden edustajat. Iltapäivällä on Energiaa verkosta, metsästä, auringosta vai biokaasulaitoksesta? -paneeli. Lisäksi kuullaan kokemuksia ja selvityksiä lampaiden ja pihvikarjan tuottajaorganisaatoista.

Suomen suurin maa- ja metsätalousalan sisänäyttely


MaatalousKonemessut järjestetään nyt toista kertaa. Vuonna 2018 messuilla vieraili lähes 17 000 tyytyväistä kävijää. Tapahtuma esittelee kattavasti uudet koneet, laitteet ja palvelut. Messuilla esitellään uusimmat koneet kaikissa kokoluokissa. Tapahtuma täyttää kaikki Helsingin Messukeskuksen alakerran hallit ja käytössä on myös ulkoalue. Mukana on ennätysmäiset yli 400 näytteilleasettajaa.

Tapahtuman ohjelman on koonnut ProAgria yhdessä alan merkittävien toimijoiden kanssa. Mukana ovat olleet AgriHubi, Bisnes+ Oy, Biocode Oy, BSAG, Demeca Oy, Faba, Luke, Maa- ja kotitalousnaisten Keskus, Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto, Maanmittauslaitos, Maitoyrittäjät, Mela, Mtech Digital Solutions Oy, OP ryhmä, Pihvikarjaliitto, ProAgria, Ruokavirasto, Siipikarjaliitto ry, Sikayrittäjät ry, Valio Oyj ja Vihreä Kasvu -työryhmä. 

MaatalousKonemessuille kannattaa ostaa liput etukäteen. Liput ovat ennakkoon ostettuina edullisemmat, ja kun rekisteröityy ennakkoon, pääsee ohituskaistaa pitkin sisään Helsingin Messukeskukseen. www.maatalouskonemessut.fi

Helsingin Messukeskus järjestää MaatalousKonemessut yhteistyökumppaneinaan AGCO Suomi, Agritek, Hankkija, Lantmännen Agro, NHK-keskus, ProAgria ja Turun Konekeskus.
MaatalousKonemessut 2022 järjestetään 13. – 15.10.2022 Helsingin Messukeskuksessa. Tapahtuma on avoinna to-pe 13. - 14.10. klo 9-17 ja la 15.10. klo 9-16.

www.maatalouskonemessut.fi
#maatalouskonemessut

https://www.facebook.com/MaatalousKonemessut

Lisätietoja: 

tiedottaja Teija Armanto, puh. 050 376 0804, teija.armanto@messukeskus.com

Leo Potkonen, puh. 045 665 8577, leo.potkonen@messukeskus.com