Havainnoi dronen avulla vierasviljoja

1 min lukuaika

Kasvintuotanto· Uutinen

Siemen- ja puhdaskauraviljelyksissä pienikin määrä vierasta siementä voi aiheuttaa koko erän hylkäyksen.

Dronemieskuvaartikkeliuutinen
Juho Kotala on ollut mukana kehittämässä kasvustojen havainnointia dronen avulla.
Usein vieraat viljat ovat vaikeita havaita ja kasvustoa pitää käydä monta kertaa kasvukauden aikana havainnoimassa. ProAgria Etelä-Pohjanmaa, Luonnonvarakeskus ja Paikkatietokeskus ovat kehittäneet mallia, jolla vieraita viljoja voidaan havainnoida dronekuvista.

Mallin opetus

Mallia on opetettu koeruuduilta sekä puhdaskauraviljelyksiltä kerätyista aineistoista. Ilmajoella sekä Jokioiksella perustetiin ruutukokeet, josissa perusviljoina olleiden kauran ja ohran joukkoon kylvettiin 0,5-1 kpl vierasta viljaa m2. Koeruutujen ja viljelijöiden peltojen drooni-kuvauksen jälkeen vierasviljat havainnoitiin ja paikannettiin.

Dronekuvaukset

Koeruutuja ja puhdaskauraviljelyksiä kuvattiin kasvuston tullessa röyhylle/tähkälle. Kasvustoa kuvattiin eri suunnista viistosti ja ylhäältä päin eri lentokorkeuksilta. Kuvukseen käytettiin korkearesoluutio kameraa (RGB) ja erikoiskameroita. Vastaavan tarkkuuden omaavia kameroita löytyy myös perus droneista.

Vierasviljojen löytyminen

Olosuhteet vaikuttavat merkittävästi vieraiden viljojen havainnoitiin. Osa vieraista viljoista tulevat tähkälle/röyhylle myöhemmin, ovat kasvuston seassa piilossa tai ovat matalapia mitä valtakasvusto, eivätkä tällöin osu kameraan kuvaushetkellä. Myös tuuli vaikeuttaa havainnoitia. Matalampi lehtokorkeus parantaa kuvauksen tarkkuutta, mutta toisaalta lisää käsiteltävän aineiston määrää. Parhaiten pätee vieraiden viljojen löytymiseen, se mitä on silmällä nähtävillä, näkee myös dronekuvista.