Farmarissa käynnistyy Maataloutta lapsille ja nuorille -tekeminen

3 min lukuaika

Uutinen

Önni Möö yhdistää hauskasti leikin ja maatalouden.

Onni Moo ja Kip miehistoa

Kip-miehistön* astronautit, Maco, Soca, Waaba ja Tuka, ovat laskeutuneet Maahan ja tutustuneet maatilalla Önni Mööhön (mato) ja Perunaan (peruna), joilla on paljon hauskoja ideoita kaikenlaiseen mukavaan puuhaan.

Önni Möö on suunnitellut lapsille reitin Farmariin ja tuonut mukanaan hernepussipelin lasten ja perheiden iloksi. Hernepussipeli eli Cornhole on hauska koko perheen heittopeli, jota voi pelata sekä yksin että yhdessä. Peli sopii kaikenikäisille pelaajille ja innostaa pienet lapset opettelemaan alakautta heittämisen taitoa ja pelisääntöjen noudattamista.

Lapset voivat hypätä mukaan Önni Möön reitille Farmarissa ja kerätä kolme leimaa eri pisteistä ja saada palkinnon. Önni Möö, maatilalla maan kasvukunnosta huolehtiva mato, kertoo maatilan toimista ja töistä. Peruna puolestaan selittää, miten maassa kasvetaan ja tuotetaan ruokaa. Yhdessä he tutustuttavat leikin keinoin maatilan tapahtumiin, maatalouden ammatteihin ja ruoan tuotantoon.

Syksyllä varhaiskasvatukseen leikki-ideoita

Önni Möö ja Peruna jatkavat seikkailujaan syksyllä, ja he tutustuvat lapsiin varhaiskasvatuksen kautta. Tavoitteena on antaa lapsille kosketuspintaa tiloille tärkeään vuodenkiertoon ja maatilojen tapahtumiin. Leikkiinkutsut innostavat liikkumaan ja puuhaamaan yhdessä, ja aiheita voidaan rikastaa opetuskeskusteluissa. Projekti tuottaa myös koteihin tietoa leikistä ja vinkkejä isovanhemmille.

Leikki-ideat kehitetään varhaiskasvatuksen ammattilaisten ja alan asiantuntijoiden yhteistyönä ja saatetaan maksutta varhaiskasvatusyksiköiden käyttöön. Önni Möö puhuu sekä suomea että ruotsia ja toivoo kutsuvansa leikkeihin mahdollisimman monta pientä leikkijää. Önni toivoo oppivansa pian lisää kieliä, jotta materiaalit saataisiin käännettyä myös muille kielille.

Maatalouden tekemiset ja ihmiset tutuiksi

ProAgria, Fun Academy Oy ja Maa- ja Kotitalousnaisten Keskus haluavat tehdä tunnetuksi maatilojen toimintaa ja tutustuttaa lapsia viljelijän työhön. “Erityisesti lapset ovat etääntyneet siitä, miten ruokaa tuotetaan vastuullisesti ja mitä maatiloilla tapahtuu,” sanoo ProAgrian yhteiskuntasuhdejohtaja Suvi Anttila. Tavoitteena on tarjota leikkiinkutsuja, pelejä ja materiaaleja, jotka arvostavat yhdessä tekemistä ja lasten luontaista uteliaisuutta.

Toiveissa on, että digimuodossa aikuisille jaettavat hauskat materiaalit elävät pitkään, ja että ne jalostuvat varhaiskasvatuksen arjessa. ”Lapset ovat uteliaita elämän tutkimusmatkailijoita, ja maatilojen aiheet tarjoavat loputtoman aarreaitan monipuoliselle tekemiselle ja monenmoisiin leikkeihin,” sanoo Sanna Lukander, Fun Academyn perustaja.

Yhteistyökumppaneiden määrä kasvaa jatkuvasti. Mukana on Maa- ja kotitalousnaisten Keskus. Farmari-näyttelyssä mukana on myös PAYR eli Peruna-alan yhteistyöryhmä.

Tutustu Önni Mööhön verkkosivuillamme https://proagria.fi/maataloutt... tai ruotsiksi https://www.proagria.fi/maatal...

Mikä on ProAgria?

ProAgria on maatalouden ja maaseudun yritystoiminnan asiantuntija, joka tuo ratkaisuja muuttuviin tilanteisiin ja tekee merkityksellistä työtä maaseudun yrittäjien kumppanina. ProAgria on edelläkävijä maatila- ja maaseutuyritysten kehittämisessä, tarjoten palveluja johtamiseen, talouteen, kotieläin- ja kasvintuotantoon. #onnistummeyhdessä

Mikä on Fun Academy?

Fun Academy on suomalainen startup, joka tuottaa oppimiseen innostavia sisältöjä lapsia ja nuoria kiinnostavista aiheista yhteistyössä asiantuntijoiden kanssa. Fun Academy kouluttaa opettajia hauskan oppimisen viitekehyksen mukaan kansainvälisesti. #funlearning #yhdessä

Lisätietoja

Suvi Anttila, yhteiskuntasuhde- ja vastuullisuusjohtaja, ProAgria Keskusten Liitto, puhelin 040 560 8551, suvi.anttila@proagria.fi

Sanna Lukander, Fun Academy Oy, puhelin 050 371 8246, sanna@funacademy.fi

*Fun Academyn luomat Kip-miehistön hahmot Tuka, Soca, Maco ja Waaba ovat tuttuja lapsille Teknologiateollisuuden ja Suojellaan Lapsia ry:n teknologia-, kyberturva- ja digiturvamateriaaleista.