Etsimme maitotiloja mukaan lehmien hyvinvointia edistävään tutkimushankkeeseen

1 min lukuaika

Hankkeet· Maidontuotanto· Uutinen

Helsingin yliopiston HyväKunto-hanke tutkii tekijöitä, jotka vaikuttavat lypsylehmien rehun syönnin kehittymiseen poikimisen jälkeen. Tutkimustyötä tehdään 20 maitotilalla ProAgria Etelä-Pohjanmaan, Etelä-Suomen ja Itä-Suomen alueilla sekä Viikin tutkimustilalla. Etsimme nyt näiltä alueilta valiolaisia robottimaitotiloja mukaan hankkeeseen.

Pro Agrian asiantuntija Ida Korhonen navetassa Kuva Jenni Hamynen

Tavoitteena on tunnistaa ratkaisuja lehmien hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen sekä vähentää sairauden hoidosta ja eläinten poistoista aiheutuvia kustannuksia. Maitotiloilla tutkitaan seurantajaksoissa mm. lehmien syönnin kehittymiseen, pötsin happamoitumiseen, energiavajeeseen ja hedelmällisyyteen vaikuttavia tekijöitä.

Mukaan lähtevät maitotilat hyötyvät saamalla mm. uusinta tutkimustietoa tilan kehittämiseen, asiantuntijoiden tukea sekä tapaamisia ja webinaareja. Mukaan valitaan havainnointiin sitoutuvia automaattilypsytiloja (Lely tai DeLaval). Eduksi katsotaan, jos käytettävissä on märehtimisen/syöntiajan mittaus, solumittaus ja/tai RePro tai HerdNavigator. Tilan tulee myös olla Valion maidontuottaja, jolle tulossa vähintään 30 poikimista lokakuun 2024 – maaliskuun 2025 aikana.

Kysy lisää!

ProAgria Etelä-Pohjanmaa: Sini Konttas sini.konttas@proagria.fi p. 043 8273580

ProAgria Etelä-Suomi: Minna Loitokari minna.loitokari@proagria.fi p. 0405160524

ProAgria Itä-Suomi: Pirkko Korhonen pirkko.korhonen@proagria.fi p. 0407464915

Helsingin yliopisto: Tuomo Kokkonen tuomo.kokkonen@helsinki.fi

Hankkeen toteuttajat

HyväKunto - Hyvinvointia vähemmällä väkirehulla - lypsylehmien tuotoskauden alun ruokinta kuntoon hankkeen vastuullisena toteuttajana toimii Helsingin yliopiston maataloustieteiden osasto. Muita toteuttajia ja yhteistyökumppaneita ovat Helsingin yliopiston kliinisen tuotantoeläinlääketieteen osasto, ProAgria Keskusten liitto, ProAgria Etelä-Pohjanmaa, ProAgria Etelä-Suomi ja ProAgria Itä-Suomi sekä Valio.