Etelä-Pohjanmaalla kylvötöissä on edetty nopeasti

2 min lukuaika

Kasvintuotanto· Uutinen

Kylvöistä on alueellamme tehty 85-90 prosenttia eli viimeisiä kylvöjä tehdään. Viimeiseksi kylvetään öljykasveja ja ohraa sekä riistapeltoja.

Kuivuus vaivaa nyt pelloilla
Etelä-Pohjanmaalla kasvustoja vaivaa kuivuus.

Kylvötöissä on edetty nopeasti ja hyvissä olosuhteissa, mutta nyt on liian kuivaa. Sateet eivät ole keskeyttäneet kylvöjä, joten kevään työt ovat edenneet aina, kun maat ovat kuivaneet riittävästi kylvökuntoon. Ensimmäiset kylvöt ovat orastuneet hyvin ja tasaisesti. Maassa on ollut kosteutta hyvään matkaan lähtöön, mutta tilanne muuttui nopeasti kylvöjen päästessä vauhtiin. Kuivuus on vaikuttanut pahoin viimeisiin kylvöihin ja niissä orastuvuus on heikentynyt. Kylvöistä on alueellamme tehty 85-90 prosenttia eli viimeisiä kylvöjä tehdään. Viimeiseksi kylvetään öljykasveja ja ohraa sekä riistapeltoja. Pelloilla on nyt kuivaa. Sateita ei ole saatu kuin paikallisesti ja tämän lisäksi helle kurittaa kaikkia kasveja tällä hetkellä. Pelloille tarvitaan nyt vettä ja jos vettä ei pian saada, sato-odotukset heikkenevät oleellisesti. Viljoista ohraa on syöneet kirpat, jotka ovat tehneet paikoin pahaa jälkeä ohralle. Nyt kirppapaine on heikentynyt ja kasvit lähteneet kunnolla kasvuun.

Syysviljat

Syysviljojen kunto paljastui kevään aikana välttävästä tyydyttäväksi. Syysvehnä selvisi paremmin kuin ruis, jolla koettiin enemmän tuhoja kuin moneen vuoteen. Lumihome ja alkukevään kylmyys teki pahaa jälkeä rukiille. Syysöljykasveista syysrypsi selvisi paremmin ja sato-odotukset ovat välttävästä tyydyttävään. Kuivuus on tehnyt sen, että syysviljojen kehitys on nopeaa ja esimerkiksi ruis tekee jo tähkää. Kuivuudesta johtuen monella tilalla jää rikkatorjunta tekemättä, koska rikkakasveja ei ole kehittynyt kuivuuden vuoksi.

Nurmet

Nurmet kaipaavat kosteutta, koska matkaanlähtö on ollut kovin vaisua kuivuuden vuoksi. Pienet sateet edistävät lannoitteiden liukenemista. Jos saadaan sateita, varsinkin timoteivaltaiset nurmet lähtevät nopeaan kasvuun ja versontaa ei välttämättä enää tapahdu. Stressistä kärsinyt kasvusto valmistautuu pelastamaan sen, mitä on vielä pelastettavissa eli jatkaa sukuansa. Toisin sanoen timotei kasvattaa pääverson kortta ja alkaa kukkia. Tämän vuoksi on tärkeää käydä tarkkailemassa omia nurmilohkoja, ottaa korjuuaikanäytteet ja valmistautua rehuntekoon. Todennäköisesti säilörehun korjuu on kesäkuun puolivälin ja juhannuksen välillä. Ensimmäisestä sadosta on tulossa heikohko, riippuen siitä kuinka nurmet ovat talvehtineet. Voikukkaa on viime vuosien tapaan runsaasti, joten sen torjunta ensimmäisen korjuun jälkeen on monella pellolla ajankohtaista heti, kun voikukka on lähtenyt hyvään kasvuun.

Peruna

Perunan istutukset ovat hyvässä vauhdissa ja paikoin loppusuoralla. Aikaiset istutukset ovat jo taimettumassa. Varastoperunan ja tärkkelysperunan istutukset ovat osaksi tehty ja osalla istutukset ovat parhaimmillaan menossa.