Asioihin kiinni etukenossa

2 min lukuaika

Referenssit· Maidontuotanto

Torniolainen Janne Frantti on luottanut muutosten ajassa ja kautta vuosien samaan reseptiin: on käytettävä laskinta, pidettävä järki päässä sekä mieli ja silmät avoimina. Lehmän hermoistakin on hyötyä.

Mellan Maito Oy:n Janne Frantti
– Investoinnit on harkittu tarkkaan ja ylimääräiset kulut laitettu kuriin, että päästään mahdollisimman suureen ja laadukkaaseen nurmisatoon, Janne Frantti sanoo. Kuva: Heta Ylijääskö

Sydäntalven päivä on lyhyt ja kirpakan pakkaspäivän aurinko käväisee luomassa uskoa, että valoa kohti taas mennään. Katse tulevassa on myös Mellan maitotilalla: miten varmistaa tulevalla kasvukaudella hyvä sato ja laadukas rehu kolmesataapäisen lypsykarjantarpeisiin.

– Kaksi kolmasosaa ensi kesän lannoitteista on varastossa ja sillä mennään. On satsattava parhaisiin ja lähellä sijaitseviin peltolohkoihin. Liete on nyt arvossa arvaamattomassa ja sitä levitetään multaavalla kalustolla nurmille niin paljon kuin mahdollista. Myös monipuolinen nurmisiemenseos on tuonut viljelyvarmuutta säiltään vaihtelevina kesinä, Frantti sanoo.

Säilörehunteko ja lietteenlevitys Mellan tilalla on ulkoistettu urakoitsijalle.

Ratkaisuja ajan mukaan

Mellan tilan karja tuottaa maitoa seosrehuruokinnalla. Omaa nurmirehua täydennetään murskatulla ohralla ja rypsillä. Viljelyä kehitetään ja suunnitellaan sekä seosreseptejä eri eläinryhmien tarpeisiin säädetään kasvin- ja maidontuotannon asiantuntijoiden kanssa.

Tila on hyödyntänyt tuotosseurantaa vuodesta 1938 lähtien sekä tarttunut neuvontaan ja asiantuntija-apuun kulloisenkin ajan tarpeiden mukaan.

– Tilanteet ovat tämänkin tilan historiassa muuttuneet ja vaihdelleet. On ollut monta kriisiä ja aiemmilla isännillä kovia aikoja; tämänhetkinen ei ole pahimmasta päästä, tilaa viidentenä isäntänä viljelevä Frantti pohtii.

Asioihin kiinni etukenossa

Janne Frantille kaikkein tärkeintä on, että eläimet, työntekijät ja yrittäjät voivat hyvin. Tilan työntekijät ovat kaikki paikkakuntalaisia ja saaneet muutosten aikanakin pitää työpaikkansa.

– Päivittäisiin rutiineihin kuuluu seurata eläinten käytöstä ja puuttua heti asioihin, kun jotain poikkeavaa ilmenee. Sama toimintamalli pätee muihinkin yrityksen asioihin.

Mellan tilan tuotanto on saatu pidettyä tasaisena ja talous ”kohtuukantimissa” sopimustuotannon muutoksista ja kustannuskriisistä huolimatta.

– Syödä pitää ja ruoka tuottaa. Hullutteluun ei ole varaa, mutta kun seuraa aikaa, suodattaa tietoa sekä pitää järjen päässä ja laskukoneen käytössä, luotan siihen, että asioilla on tapana järjestyä.

Mellan Maito Oy

  • vuonna 2018 maatalousyhtymästä osakeyhtiöksi
  • noin 250 lehmää, nuorkarjan kasvatus ulkoistettu
  • 250 peltohehtaaria nurmiviljelyssä
  • viisi työntekijää

Haluatko yhteydenoton?

Jätä alle yhteydenottopyyntö, niin otamme sinuun yhteyttä.