Ajankohtaista kasvintuotannosta Etelä-Pohjanmaalta

2 min lukuaika

Kasvintuotanto· Uutinen

Essi jokela 37

Syksy 2022 jäi historiaan hyvin haastavana vuotena sadonkorjuun suhteen. Vuoden 2023 syksy antaa viitteitä samasta ongelmasta. Elokuun aikana on satanut yli 100 milliä, paikoin jopa lähes 200 milliä ja pellot ovat märkiä. Maa ei paikoin enää kestä puimureita ja perunapenkeissä makaa vesi.

Syysviljasadoissa on ollut suurta hajontaa pettymyksistä suuriin satoihin. Esimerkiksi puiduissa rukiissa on ollut paikoin todella hyviä satoja. Sateiden vuoksi syysviljaa on vielä paljon puimatta ja sen korjuuseen tarvittaisiin useampi peräkkäinen sateeton päivä, että puinnit alkaisivat uudelleen. Nyt sateisia päiviä on ollut liikaa.

Kevätviljoissa satotaso on ollut vaihtelevaa. Ohrissa heikosta tyydyttävään ja kauroilla tyydyttävällä tasolla. Elämme syyskuuta ja puinnit ovat vasta alussa, mikä on harvinaista alueellamme. Jatkuvat sateet heikentävät viljan laatua ja sen vuoksi toiveissa on, että sateet loppuisivat ja saisimme kuivan syksyn sadonkorjuulle. Toistaiseksi sääennusteet eivät tätä näytä, mikä tuo haasteita puinneille. Jälkiversonta puhuttaa paljon viljelijöitä ja sadonkorjuun aloitus tällaisilla pelloilla.

Vaikka sadonkorjuu on vasta alussa, voidaan todeta, että kalliilla panoksilla tuotettu sato tulee olemaan heikosta tyydyttävään tänä vuonna. Viljan hinnat ovat myös laskeneet viime vuodesta, mikä tarkoittaa heikon sadon kanssa suuriakin tappioita monelle tilalle. Toiveissa on, että viljan hintaa ei lasketa nyt, vaan päinvastoin.

Syysviljoja haluttaisiin kylvää enemmän tänä syksynä, mutta peltojen märkyys voi estää sen. Ennen suuria sateita on ehditty kylvää jonkin verran ruista ja syysöljykasveja, mutta syysvehnän kylvökausi on vasta alkamassa. Syysruisvehnän siementä on ostettu paljon joten jos kelit ovat otolliset, sen kylvömäärät tulevat kasvamaan.

Nurmien toinen sato korjattiin hyvin epävakaisessa säässä, jonka takia korjuu ajoittui kuukauden ajanjaksolle. Määrällisesti nurmisato oli normaali ja monella tilalla jopa hyvä, mutta märkyys vaikeutti nurmen korjuuta. Rehun säilönnällinen laatu voi vaihdella paljon. Lisäksi rehuarvo on laskenut rehuarvoja optimista. Lämmin ja kostea keli on saanut nurmet kasvamaan kohisten. Kolmannelle sadolle on erinomaiset edellytykset tänä syksynä. Kolmannen sadon korjuu ajoittunee syyskuun puoliväliin. Syksyn niitot tehdään pitkään sänkeen, jotta talvehtiminen ei vaarannu. Toisaalta liiallista kuloa tulee välttää, joten puhdistusniitot voivat olla tarpeen, varsinkin lohkoilla, mistä on korjattu vain kaksi satoa.

Perunapellot ovat paikoin todella märkiä kovista sateista johtuen. Perunan korkkihuokoset alkavat näkyä valkoisena, kuten viime vuonnakin näihin aikoihin. Hukkuneita perunoita on jo paikoin. Ruokaperunaa on nostettu ja satotaso on ollut kohtuullinen. Varastoperunan sato odotukset eivät ole korkealla johtuen sateiden aiheuttamista laatutappioista.