Ajankohtaista kasvintuotannosta 3.5.2022

3 min lukuaika

Kasvintuotanto· Uutinen

Vuosi 2021 ei ollut huippusatojen vuosi. Kevät näytti hyvältä ja sateita saatiin sopivasti, välillä liikaakin. Kasvustot olivat vielä alkukesästä hyviä, mutta heinäkuulla pitkään jatkunut kuivuus vei toiveet huippusadoista.

Kasvutilannetiedote 1 2022

Etelä-Pohjanmaalla saatiin kuitenkin kuivuudesta huolimatta kohtalainen sato. Etelä-Suomessa satotasot jäivät selkeästi heikommiksi. Syysviljat ja öljykasvit olivat viime vuoden voittajia. Lisäksi paljon keskustelua herättäneet turvepitoiset maat toivat joillekin tiloille jopa huippusatoja. Tämä on tärkeä muistutus siitä, että huoltovarmuuden kannalta kaikki maalajit ovat tärkeitä viljelyssä ja nimenomaan ruoan tuotannossa. Nurmea saatiin hyvin koko kasvukaudella, mikä helpottaa ruokintaa kohonneiden kustannusten keskellä. Tuleva kesä on ratkaiseva koko maailmassa. Kasvintuotannossa täytyy tulla onnistumisia.

Talvi oli meillä harvinaisen pitkä ja lumipeite tuli aikaisin. Paksun lumipeitteen vuoksi routaa ei juurikaan syntynyt. Erityisesti savimailla roudan puute vaikeuttaa maan muokkautumista ja huonosti muokkaantunut maa puolestaan haittaa sadonmuodostusta. Huhtikuu alkoi jälleen lämpimänä ja lumet sulivat nopeasti, mutta sateita ei ole tullut. Lunta on edelleen peltojen reunoilla ja sateita tarvittaisiin, että pellot pääsisivät kunnolla kuivumaan. Tällä hetkellä sää on viileää ja pieniä lumikuuroja tulee pitkin maakuntaamme. Sääennuste näyttää edelleen yöpakkasia ja päivälämpötilat ovat 5-15 asteen välillä. Viileä säätyyppi tulee hidastamaan peltotöiden aloitusta ja kasvien kasvuun lähtöä.

Tällä hetkellä lietteen ja lannan levitykset ovat vasta alussa. Pellot ovat edelleen märkiä, minkä vuoksi lietteen ja lannan levitykset siirtyvät. Kylvötöitä on Kyrönmaalla aloitettu viikonlopun aikana, mutta vasta yksittäisiä kylvöjä on tehty. Kylvöön on mennyt härkäpapua, vehnää ja kauraa. Säätila on kylmä ja pellot kuivavat hitaasti, joten laajemmin kylvöille päästään vasta säätilan lämmettyä. Myös syysviljat ja nurmet tarvitsisivat lämpöä, että kasvu pääsisi alkamaan kunnolla. Tällä hetkellä epävakainen ja viileä säätila näyttää jatkuvan. Jos vain lämpötilat alkavat nousta ja suurempia sateita ei tule, kylvöt päästään aloittamaan kunnolla reilun viikon kuluttua.

Syysviljat ja kumina näyttävät selvinneen harvinaisen hyvin talven pakkasista. Talvituhoja on raportoitu vähän. Paksu lumipeite suojasi syysviljoja ja piti ne hengissä kovillakin pakkasilla. Koska kevään lämpö vaihtui viileäksi, syysviljojen kasvu ei ole lähtenyt kunnolla matkaan. Yöpakkasista johtuen syysviljoilla on lehdissä punertavuutta, mutta syysvilja toipuu siitä. Syysöljykasveissa on tullut talvituhoja ja niitä joudutaan osin uusimaan kevätöljykasveilla tai viljoilla. Syysviljojen lannoituksia on tehty kylmien aamujen aikana, jolloin pellot ovat kantaneet traktoria. Lannoitukset ovat vielä kesken.

Nurmien lannoitukset ovat pikkuhiljaa alkaneet käynnistyä kuluneella viikolla pintalannoituksilla ja joitakin havaintoja on lietteen multauksesta. Pellot ovat vielä paikoin tosi märkiä, joten lannoitukset siirtyvät pääsääntöisesti vapun jälkeen. Nurmet näyttävät talvehtineen hyvin Etelä-Pohjanmaalla.

Varhaisperunamaiden muokkauksia ja perunan istutuksia on tehty vähän. Harson alla on perunaa kasvamassa. Varhaisperunan viljely on Etelä-Pohjanmaalla pienimuotoista. Ruoka- ja tärkkelysperunan tuottajat ovat vastaanottaneet sertifioituja siemeniä, lajitelleet omia siemenperunoita ja muutoinkin valmistautuneet kasvukauteen. Ensimmäiset muokkaustoimet ovat pian alkamassa.