Ajankohtaista kasvintuotannosta 29.6.2023

2 min lukuaika

Kasvintuotanto· Uutinen

Whats App Image 2023 06 22 at 10 51 03

Kuumuus ja kuivuus on vaivannut kasvustojamme koko kesäkuun ajan. Juhannuksen tienoilla tulleet ukkoskuurot ovat osuessaan tuoneet isojakin määriä vettä, mutta pääosin juhannuksen sateet ovat jääneet vähäisiksi ja tämän vuoksi eivät auttaneet kuivuudesta kärsineitä kasvustoja. Multavilla mailla viljakasvustot vielä sinnittelevät. Lisäksi herne näyttää vielä hyvävoimaiselta. Syysviljat pärjänneet tässä kuivuudessa hyvin mutta sielläkin näkyy jo kuivuuden merkkejä. Kasvustot ovat harvinaisen lyhyitä, mutta silti tiheitä. Ohra ja vehnä ovat tulossa tähkälle ja kasvusto on lyhyttä ja harvaa, mikä ei tiedä hyvää sato-odotuksille. Kuivuuden vuoksi on pohdinta kasvinsuojelusta käynyt kuumana. Rikkakasveja on torjuttu jo pääosilla tiloista, mutta kasvunsääteet ovat monella tilalla jääneet käyttämättä. Lehtilannoitteita on laitettu samoihin tankkiseoksiin, koska ravinteet ovat liikkuneet kasveissa hitaasti kuivuuden vuoksi. Aikaiset ohrat ovat tulossa tähkälle, vaikka kasvustot ovat lyhyitä. Hukkakauran torjunta alkaa olla ajankohtaista. Tämä viikko näyttää epävakaiselta ja koko maakuntamme alueella tullaan saamaan vesisateita, joista eniten hyötyvät nurmet ja peruna. Nyt jo näyttää siltä, että vuosikymmenen kalleimmilla panoksilla tullaan korjaamaan vain välttävä viljasato, joka ei tiedä hyvää tilojen kassatilanteeseen tulevana syksynä. Lisäksi tukien siirto seuraavalle vuodelle tuo oman haasteensa tilan maksuvalmiuteen.

Nurmet
Ensimmäinen nurmisato saatiin korjattua hyvissä olosuhteissa. Keskimäärin sato oli normaali tai normaalia heikompi. Satovaihteluja lohkojen välillä oli tavanomaista enemmän. Vanhoissa nurmissa sato oli selvästi heikompi kuin nuorissa. Nata- ja englanninraiheinävaltaiset nurmet kärsivät talvituhoista timoteivaltaisia enemmän. Toisen sadon mineraalilannoitukset on saatu myös tehtyä. Lietteenmultauksia on siirretty monilla tiloilla, koska on haluttu välttää polttovaurioita kovien helteiden vuoksi. Osa odottaa vielä sateita ja osa on siirtänyt ajon toisen sadon jälkeen. Nurmien kasvinsuojelu jäi keväällä monin paikoin tekemättä. Varsinkin voikukkaa on jo edellisten hellekesien jälkeen runsaasti ja sitä ehtii torjua vielä toiselle ja kolmannelle sadolle, kunhan muistaa noudattaa varoaikoja. Varoajat löytyvät myyntipäällysteksteistä ja ne tulee myös muistaa, jos miettii viljojen korjaamista vihanta- tai kokoviljasäilörehuna. Vihantaviljan paras korjuuhetki on, kun ohralla vihneet tai kauralla röyhyt ovat juuri tulossa näkyville. Uuden CAP-tukikauden myötä yksivuotisen tuotantokasvin alle kylvetty perustettavan nurmensiemen käy myös kerääjäkasviksi. Täytyy muistaa noudattaa tässäkin tapauksessa ympäristökorvauksen ehtoa, että kerääjäkasvia ei saa lannoittaa eli vihannan korjuun jälkeen ei saa levittää lannoitteita.

Peruna
Peruna on taimettunut hyvin, varsinkin sääolosuhteisiin nähden. Rikkoja on torjuttu jo osittain kahteen kertaan, kun ensimmäinen kerta ei ole tehonnut. Aikaisimmin perunaa kylväneet tilat ovat jo aloittaneet ensimmäiset ruttoruiskutukset. Osa tiloista on jo kastellut perunapeltoja, toiset odottavat sateita. Vielä kuivuus ei ole vaikuttanut, tosin sillä voi olla vaikutusta sadon laatuun ja määrään, jos vielä jatkuu kuumana ja kuivana.