AJANKOHTAISTA KASVINTUOTANNOSTA 27.4.2016

2 min lukuaika

Uutinen

Syysviljojen talvehtimisessa on ollut menneenä talvena isoja eroja.

Img 0710

Syysviljojen talvehtimisessa on ollut menneenä talvena isoja eroja. Parhaiten ovat talvehtineet rukiit ja vehnät. Syysöljykasvit ja syysohra sen sijaan ovat kärsineet monin paikoin tuhoja. Kasvustoja joudutaan tänä keväänä rikkomaan ja kylvämään uudestaan.

Kokonaisuutena syksystä kevääseen säät vaikeuttivat syysviljojen viljelyä. Puintien viivästyessä kylvö myöhästyi syksyllä optimaalisesta ajankohdasta. Sekä lokakuussa että tammikuussa pakkaset koettelivat kasvustoja, kun suojaavaa lumipeitettä ei ollut. Ääriolosuhteissa pienilläkin eroilla pakkasessa ja lumipeitteen paksuudessa on ollut vaikutusta kasvustojen selviytymiseen. Lisäksi märkä talvi näkyy talvehtimisessa. Pienissäkin painanteissa märkyys on tuhonnut kasvuston.

Ensimmäisiä talvehtineiden syysviljojen kevätlannoituksia on aloitettu tekemään viime viikonvaihteessa. Säätyypin muuttuessa poutaisemmaksi lannoitukset on tehtävä heti maan kantaessa traktorin painon. Kevätlannoituksessa myöhästymisellä on suuret vaikutukset satoon.

Viljamarkkinat

Viljamarkkinoilla on rauhallista. Maailmanmarkkinoilla tarjonta kattaa hyvin kysynnän. Viljan (vehnän) loppuvarastot isoimmat lähes 30 vuoteen. Sen vuoksi ei ole mitään merkittävää syytä, miksi hinnat nousisivat. Pitkän aikavälin talouskehitys ja yleinen talouskasvu vaikuttaa tulevaisuudessa eniten hintoihin.

Kanadassa suunnitelmissa on palkokasvien (herne ja linssi) viljelyn lisäystä. Tavoitteena ovat Intian markkinat. Tämän vuoksi vehnän, kauran ja canolan (rapsi) ala vähenee (rapsista tiedot ovat ristiriitaiset). Ohran ja maissin viljelyaloihin ennustetaan lisäystä. Argentiinassa soijapavun korjuu takeltelee märkyyden takia.

Euroopassa syysviljat ovat hyvässä kasvussa. EU:ssa rapsivarastot laskevat tämän satokauden jälkeen alimmilleen 13 vuoteen, tarjonta on niukkaa (peittauskielto) ja tuontinäkymät heikot, koska Ukrainan rapsisadon ennustetaan pienenevän, Kanadassa tuotanto vähenee ja Australiassa tuotantoa lisätään, mutta kuivuus verottaa satoa ja joudutaan syömään varastoja, mikä ennustaa hintojen nousua.

Öljykasvien hinta on tässä markkinatilanteessa pysynyt parhaiten ja hinta viljoihin nähden kannattavalla tasolla. Tämän johdosta öljykasvit ovat hyvä vaihtoehto viljelyyn, jos tilakohtainen viljelykierto sen mahdollistaa. Myös laadukkaalle kauralle on hyvä kysyntä elintarviketeollisuudessa ja viennissä. Lajikevalintaan on kiinnitettävä huomiota.