Uudet askeleet elintarvikealalla Kaakkois-Suomessa

ProAgria Etelä-Suomi

Kaakkois-Suomen elintarvike- ja ruoka-alan yrittäjyyden ja osaamisen kehittäminen, tiedotus ajankohtaisista asioista

Wp 20161022 08 20 09 pro

Tervetuloa mukaan Kaakkois-Suomen elintarvikealan yrittäjä - toimit maaseudulla tai taajamassa, olet pieni tai keskisuuri yrityksenä, olet siirtymässä alkutuotannosta suoramyyntiin ja jatkojalostukseen tai tuotteesi ovat pidemmälle jatkojalostettuja

Tarjoamme sinulle seminaareja, työpajoja, opintomatkoja - järjestelyissämme otamme huomioon poikkeustilanteesta johtuvat rajoitukset ja ohjeistukset. Vuoden 2021 alkupuoliskolla tapahtumat ja toiminta järjestetään pääsääntöisesti etäyhteyksillä, webinaareina. Jo vuoden ajalta meillä on hyviä kokemuksia ja olemme saaneet hyvää palautetta näistä etäyhteyksin järjestetyistä tapahtumista. Toki näillä ei korvata kasvokkain kohtaamisia. Ja ei siis huolta, jos et ole aiemmin osallistunut nettitapahtumiin, me autamme sinua.

Välitämme aktiivisesti tietoa elintarvikealan tapahtumista ja ajankohtaista asioista mm. uutiskirjeillä, nettisivuilla, some -kanavien kautta, henkilökohtaisesti viestien

Meidän mielestä Kaakkois-Suomen elintarvikealalla on paljon ajankohtaisia teemoja, kuten mm.
* tuotekehityksen uudet suunnat, erilaistaminen, elintarvikkeen laatu ja turvallisuus, pakkaukset, teknologiset ratkaisut/ uudet teknologiat, kestävä kehitys/vastuullisuus, luomu, ilmastoystävällinen ruoka, markkinointi ja viestintä, visuaalisuus, kansainvälistyminen, artesaaniruoka ja Artesaaniruoan SM-kilpailu 2022 Lappeenrannassa, EU:n nimisuojatut elintarvikkeet, Karelia a la carte -merkki tulee myös Etelä-Karjalaan, erikoisruokavaliot, reseptiikka, terveelliset elintarvikkeet ja ravitsemus, julkiset hankinnat, rahoitusmahdollisuudet elintarvikealan pk-yrityksille, talouden hallinta ja yritystoiminnan kannattavuus, kuluttajien ostokäyttäytyminen ja trendit, elintarvikealan tutkimus ja sen hyödyntäminen yrityksen kehittämisessä, elintarvikealan lainsäädäntö

Oliko näistä joku teema kiinnostava ja yrityksellesi ajankohtainen kehittämiskohde?
Kerro meille alla olevan lomakkeen välityksellä, mitkä aiheet sinua kiinnostavat, niin me järjestämme vaikkapa työpajan tällä teemalla.

Me haluamme ja meille on tärkeää, että Kaakkois-Suomen elintarvike- ja ruoka-alan yritykset menestyvät, ovat rohkeita kokeilijoita, onnistuvat valinnoissaan ja päätöksenteossa sekä ovat vahvoja alansa osaajia.

Hankkeen yhteyshenkilöt:
Tuula Repo p. 040 5880958 tuula.repo@proagria.fi
Päivi Matilainen p. 050 564 5152 paivi.matilainen@proagria.fi
Jenni Kunnaala p. 040 528 8610 jenni.kunnaala@maajakotitalousnaiset.fi

Hankkeen toteutusaika 1.11.2020-31.12.2023
Hankkeen rahoittaja: Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto, Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Tapahtumat

Uudet askeleet elintarvikealalla Kaakkois-Suomessa -hanke järjestää mm. teemapäiviä, seminaareja ja opintomatkoja ajankohtaisista aiheista. Tapahtumia järjestetään koko hankekauden ajan, joten seuraathan aktiivisesti MKN nettisivujen tapahtumakalenteria ja Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaisten Facebook -päivityksiä sekä Yrittäjä - onnistumme yhdessä Facebook -päivityksiä

TULEVAT TAPAHTUMAT

Tulossa syksyllä 2023

  • 4.10.2023 klo 15–18.00. Elintarvikehuoneiston laadukas toiminta omavalvonnan näkökulmasta
  • 11.10.2023 klo 15–18.00. Elintarvikehuoneiston laadukas toiminta Oiva-tarkastuksen näkökulmasta
  • 18.10.2023 klo 15–18.00. Elintarvikehuoneiston laadukas toiminta näytteenotto ja hygienia
  • 1.11.2023 klo 15–18.00. Elintarvikekontaktimateriaalit, turvallisuus ja vaatimuksenmukaisuus
  • 8.11.2023 klo 15–18.00. Ympäristövastuullinen elintarvikejätteiden käsittely ja niitä koskevat jätevelvoitteet
  • 15.11.2023 klo 15–18.00. Elintarvikkeita koskevat ravitsemus- ja terveysväitteet

Tuotekehitystyöpaja elintarvikealan yrittäjille Lappeenrannassa 6.6.2023 klo 9-17

Lue lisää täältä.

Elintarvikealan yrittäjien tuotekehityskoulutus webinaarit

Elintarvikealan yrittäjä, tule kuulemaan monipuolista koulutuskokonaisuutta webinaarien muodossa. Jokaisen webinaarin aiheena on täyttä asiaa elintarvikealan eri aiheista. Kouluttajina toimivat SavoGrow Oy kehitysyhtiön ammattilaiset.

Koulutuksen tavoitteena on:

  • Oppia ymmärtämään tuotekehitysprosessin sisältöä, ajankäyttöä ja sen vaiheita
  • Tunnistaa raaka-aine hankintaan ja toimittajien valintaan vaikuttavia tekijöitä
  • Tunnistaa yleisimpiä elintarvikkeissa käytettyjä elintarvikeparanteita ja niiden käyttötarkoituksia
  • Oppia ymmärtämään elintarvikkeiden säilyvyyteen vaikuttavia tekijöitä sekä säilyvyyden määrittämisen prosessia

Jokainen webinaari on osallistujalle maksuton. Voit osallistua vain yhteen tai useampaan tilaisuuteen. Käy ilmoittautumassa sivun alaosassa sinua kiinnostavaan webinaariin. Osallistumislinkki lähetetään vuorokautta aikaisemmin.

Tuotekehitysprosessi 26.4. klo 13–15.00

Sisältö:

  • Ruokatrendit
  • Mistä ideoita tuotekehitykseen
  • Tuotteen määrittäminen ja elinkaari
  • Tuotekehitysprosessin vaiheet
  • Tuotekehityksen epäonnistumisen syyt
  • Keskustelua tuotekehitysprojektien haasteista

Kouluttaja: Jaana Kapustamäki, tuotekehittäjä
Ilmoittaudu 24.4. mennessä.

Raaka-ainehankinta 3.5. klo 13–15.00

Sisältö:

  • Raaka-aineen valinta
  • Jäljitettävyys
  • Toimittajan valinnassa huomioitavia asioita
  • Tuotannon kasvattaminen Scale-Up
  • Kustannuslaskenta yleisperiaatteet
  • Tuotteen valmistelu kaupan jakeluun

Kouluttaja: Tomi Helin, hankinta ja raaka-aine asiantuntija
Ilmoittaudu 1.5. mennessä.

Elintarvikeparanteet 10.5. klo 13–15.00

Sisältö:

  • Lisäaineryhmät
  • Säännöt, lainsäädäntö, valvonta
  • Yleisimpien lisäaineiden esittely
  • Lisäaineiden käyttö – käytännön esimerkkejä
  • Lisäaineiden hankinta

Kouluttaja: Johanna Vuosalmi, tuotekehittäjä
Ilmoittaudu 8.5 mennessä.

Elintarvikkeiden säilyvyys 17.5. klo 13–15.00

Sisältö:

  • Säilyvyyden osa-alueet: aistinvarainen ja mikrobiologinen säilyvyys
  • Elintarvikkeiden säilyvyyteen vaikuttavat tekijät
  • Säilyvyysajan määrittäminen
  • Säilyvyyden parantamisen keinot

Kouluttaja: Johanna Vuosalmi, tuotekehittäjä
Ilmoittaudu 15.5. mennessä.

Ilmoittaudu haluamaasi tilaisuuteen tämän linkin kautta.

Lisätietoja: Suvi Malin, ruoka-asiantuntija, Maa- ja kotitalousnaiset/ProAgria Etelä-Suomi ry p. 0400 682 334

Tilaisuuksien materiaalit

Julkaisemme täällä pidettyjen tilaisuuksien materiaalit

24.4.2023 Rahoitustuki-info

Leader-yritystuet - Evita Reitti, toiminnanjohtaja, Pohjois-Kymen Kasvu ry

Rahoitustuki-info Tuula Repo, kehityspäällikkö, ProAgria Etelä-Suomi ry

21.04.2022 Pakkausmerkinnät viestii laadusta

Pakkausmerkinnät viestii laadusta - Sanna Lento-Kemppi, Etelä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset

Pakolliset pakkausmerkinnät – mitä pitää kertoa elintarvikkeesta - Tuulikki Lehto, ylitarkastaja, Ruokavirasto

Käytännön kokemuksia pakkausmerkintöjen valvonnasta - Johanna Laitinen, terveystarkastaja, Lappeenrannan seudun ympäristötoimi

Elintarvikkeen markkinointiin liittyvä viestintä, terveysväittämät – mitä saa sanoa ja mitä ei - Marjo Misikangas, ylitarkastaja, Ruokavirasto

Kontaktimateriaalit – hyvä tietää elintarvikkeen pakkausmateriaaleista, kääreistä - Merja Virtanen, ylitarkastaja, Ruokavirasto