Suomalainen villa hyötykäyttöön, VILLA-hanke

Kotimaisen raakavillan kysyntä Suomessa on yllättäen kasvanut nopeasti ja paljon parin viime vuoden aikana, eikä tuotanto nykyisellään riitä kattamaan kysyntää. Tilanne on uusi sekä lammastiloille että kehräämöille: villasta, erityisesti hyvälaatuisesta suomalaisesta villasta on ollut jopa pulaa. 
 
Suomessa tuotetusta villasta otetaan tällä hetkellä talteen ja toimitetaan jatkojalostukseen noin puolet (luku on arvio). Tähän tilanteeseen pyritään vaikuttamaan hankkeen toimilla. Suomalainen villa hyötykäyttöön, VILLA-hankkeen tavoitteena on lisätä kotimaisen villan saatavuutta ja käyttöä yhteistyössä villan jatkojalostajien kanssa.
 
VILLA-hankkeen sydän on luonnollisesti villa: upea, ekologinen, monipuolinen kuitu. Hankkeen aikana keskitymme villaan, ja tarjoamme lampureille koulutuksia, joissa keskitytään mm. hyvälaatuisen villan tuottamiseen ja villan lajitteluun, sekä muita tapahtumia. Lisäksi luodaan villalle laatustandardit, jotka helpottavat tuottajien ja jatkojalostajien välistä keskustelua. Yhteisten laatuluokitusten avulla lammastuottajat pystyvät tuottamaan yhä parempaa villaa raaka-aineeksi kehräämöille ja muille villan jatkojalostajille.
 
Liity myös hankkeen Facebook-ryhmään!
 

Lisätiedot

 • toteuttajat ProAgria Etelä-Suomi ry ja ProAgria Etelä-Pohjanmaa ry
 • toiminta-aika on 1.8.2021-31.12.2022
 • toiminta-alueena Varsinais-Suomen, Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan ELY-keskusten alueet. 
 
Hankkeen rahoittajat: Varsinais-Suomen, Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan ELY-keskukset
 
 
 
 

Yhteydenottopyyntö

Jaa

Artikkelit

 • Lammas ja vuohi

  Tarjoamme lammas- ja vuohitilan tarpeisiin ja tueksi kannattavuuden parantamiseen ammattitaitoisen asiantuntijajoukon ja kattavat palvelut.

Hanketoimijat

 • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa - också på svenska
  Hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi | Efter prestationen intyg direkt till e-posten
 • Tilaa palvelu
  Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.

Palvelut