PALKO – Palkokasvien viljelykeskittymä Kymenlaaksoon

ProAgria Etelä-Suomi

PALKO-hanke edistää elintarvikealan uudistamista, lisää työllisyyttä sekä kestävää ruokatuotantoa ja huoltovarmuutta tuottamalla tietoa palkokasvien viljelyn ja jatkojalostamisen lisäämiseksi sekä niiden hyödyntämiseksi Kymenlaakson elintarvike- ja rehuteollisuudessa.

Herne Elina Valkeinen netti
Liitto logo 2015
KLK

PALKO - Palkoviljelykeskittymä Kymenlaaksoon -hankkeen tavoitteena on edistää elintarvikealan uudistamista, lisätä työllisyyttä sekä kestävää ruokatuotantoa ja huoltovarmuutta.  Kouvolan ammattiopisto Edukon vetämässä hankkeessa ovat mukana Helsingin yliopisto ja Luonnonvarakeskus. Paikallista asiantuntijuutta ja elinkeinoelämän tuntemusta tuovat ProAgria Etelä-Suomi ja Kouvola Innovation. 

PALKOn rahoittaa Kymenlaakson liitto äkillisen rakennemuutoksen AKKE ARM-rahastosta.  Hankkeen tarkoituksena on edistää alueen alkutuottajien ja elintarvikealan yritysten kestävää tuotantoa sekä auttaa yrityksiä pääsemään kansallisille ja kansainvälisille markkinoille.  Hankkeessa on tarkoitus saada aikaan viljelynäytteisiin perustuen suosituksia, jotka kehittävät, monipuolistavat ja lisäävät palkokasviviljelyä ja sen tuottavuutta alueella. Tarkoitus on, että lähellä tuotettujen raaka-aineiden saatavuus paranee, ja elintarvikealan toimijat pääsevät monipuolistamaan toimintaansa tutkimustiedon sekä kehitys- ja testausmahdollisuuksien turvin.  

Hankkeessa panostetaan viestintään ja vuorovaikutuksen luomiseen. Esimeriksi ateriapalveluiden tarjoajat halutaan saada mukaan kehittämään omaa palkokasveja sisältävää tarjontaansa kuluttajille. Hankkeen sidosryhmätilaisuuksissa yhdistetään toimijoita ja luodaan pohja uusien kestävän ruokatuotannon menetelmien viriämiselle ja innovoinnille kohti kansainvälisiä markkinoita. 

PALKO-hankkeessa

  • Selvitämme elinkeinorakenteen uudistumista tutkimuksilla, haastatteluilla, kyselyillä, verkostotyöpajoilla ja kokeiluilla.
  • Luomme toimivan verkoston Kymenlaakson alkutuotannon ja jalostuksen toimijoiden ja muiden koti- ja ulkomaisten toimijoiden kesken myös vientiä varten.
  • Teemme konkreettista tutkimusta ja kehitystä alueelle sopivien lajikkeiden sekä parhaiden jalostusmenetelmien määrittämiseksi.
  • Kartoitamme eri lajikkeiden soveltuvuutta elintarvike- ja rehukäyttöön.
  • Kokeilemme erilaisten tuotteiden valmistusta sekä kehitämme, testaamme ja arvioimme uutta, elintarviketuotantoon soveltuvaa reseptiikkaa.
  • Selvitämme kasviproteiinipohjaisten kuluttajatuotteiden markkinoita ja vientimahdollisuuksia.

Rahoittaja: AKKE-rahoitus - Kymenlaakson liitto

Hankkeen päätoteuttaja: Eduko

Muut toteuttajat: Helsingin yliopisto, Luonnonvarakeskus, ProAgria Etelä-Suomi ja Kouvola Innovation

Hankevastaava: Kirsi Kaikkonen, Eduko

Hankkeen verkkosivut