Yrittäjän apuna yli korona-ajan

2 min lukuaika

Referenssit

Hotelli Metsähirvas sai heti koronatilanteen iskettyä kriisiavun ProAgriasta.

Marko Merkkiniemi on sparrannut ja kulkenut Mikko Sirviön rinnalla läpi poikkeusajan. Kuva: Auni Vääräniemi

- Totaalinen pysähdys, sitä se oli, rovaniemeläisen Hotelli Metsähirvaan johtaja Mikko Sirviö kuvailee viime keväisiä tuntojaan, kun koronakriisi iski myös Lappiin.

Hän sai heti koronatilanteen iskettyä kriisiavun ProAgria Lapilta. Yritysasiantuntija Marko Merkkiniemi on kulkenut läpi poikkeustilan yrittäjän rinnalla.
Mikko Sirviö oli juuri ehtinyt tehdä pankille laskelmia ja selvitystä hotellin talouden edistymisestä. Varauksia oli mukavasti ja työntekijöille töitä. Kun ensimmäisiä koronatapauksia alkoi ilmetä Suomessa, meni kaksi viikkoa, kun työntekijät oli jouduttu lomauttamaan.
- Olimme jo tehneet ProAgrian kanssa pitkän tähtäimen kehittämissuunnitelmaa. Se muuttuikin kriisisuunnitelmaksi. Aloimme miettiä hotellin toimintaa korona-ajan toiminnaksi.
Hotelli Metsähirvaalle tehtiin nopealla aikataululla kehittämispalveluanalyysi. Marko Merkkiniemi ohjasi Mikko Sirviötä hakemaan kaikkia koronatukia, joita oli tarjolla.
- Mikolla oli todella kova motiivi hoitaa asiat myös kriisin keskellä. Hän ymmärsi hyvin, että nopeus oli siinä tilanteessa valttia.

Työkaluja akuuttiin kriisiin

ProAgria Lappi auttoi koronakriisin puhjettua kymmeniä yrityksiä vaikean ajan yli. Marko Merkkiniemi sanoo, että mukana oli aivan kaikenlaisia yrityksiä, pienistä suuriin.
- Kaikkia niitä yhdisti tämä odottamaton kriisi, jota piti yrittää saada hallintaa. Mukana oli yrityksiä parturiliikkeistä kauppoihin.
Merkkiniemen lisäksi kriisityö työllisti kolmea muuta asiantuntijaa. Heidän tehtävänään oli antaa yrittäjille työkaluja akuuttiin kriisiin, mutta myös auttaa näkemään korona-ajan yli.
- Kun katsotaan tarkkaan lähelle, unohtuu katsoa sinne kauemmas. Hotelli Metsähirvaalle annoin tehtäväksi pohtia, mikä on heidän tulevaisuuden tavoitteensa. Mikko Sirviö kertoi, että he haluavat selvitä ensi vuoden juhannukseen saakka. Sen tavoitteen saavuttamiseksi teemme töitä yhdessä edelleen, Marko Merkkiniemi sanoo.

Apu tuli oikeaan aikaan

Mikko Sirviö sai keväällä käännettyä hotellinsa toiminnan uuteen suuntaan. Aiemmin hotelli palveli lukemattomien muiden lappilasten majoituspaikkojen tavoin paljon ulkomaisia matkailijoita.
Koronarajoitusten astuttua voimaan ulkomaalaisia ei enää saapunut maahan. Sirviö päätti, että hotellia ei silti suljeta.
- Muutimme toiminnan korona-aikaan sopivaksi. Hotellin alkoivat löytää kotimaiset työmatkaajat.
Nyt hotellia markkinoidaan koronaturvallisena kokouspaikkana, josta saa majoituksen, ruokailut ja ohjelmat.
- ProAgria Lapilla on merkittävä rooli siinä, että olemme vielä toiminnassa. Apu tuli oikeaan aikaan, ja sitä on riittänyt, Mikko Sirviö sanoo.

Auni Vääräniemi

ProAgrian vastuukonsultit osaamisalueineen ovat mukana ELY-keskusten Yritysten kehittämispalvelujen tarjonnassa. Räätälöity asiantuntija-apu on tarkoitettu yritysten kehittämistarpeisiin ja muutostilanteisiin.