Yhdessä suunniteltu tulevia investointeja

3 min lukuaika

Referenssit

Teemu Peltola on pitkään tehnyt yhteistyötä ProAgrian talousasiantuntija Antti Mäenpään kanssa. Yhdessä on pohdittu tulevia investointeja.

Peltolateemu maenpaaantti nettisivuille620x360
Janakkalalainen Teemu Peltola on pitkään tehnyt yhteistyötä ProAgrian talousasiantuntija Antti Mäenpään kanssa. Yhdessä on pohdittu tulevia investointeja, laadittu laskelmia ja välivuosina katsottu myös, miten kasvintuotantotilalla maksuvalmius riittää menoihin.
Viimeisin investointi seisoo puolitekijöissä pihapiirin reunamilla. Kuivurin rakentaminen käynnistyi viime syksynä. Nyt on vielä koneisto osin asentamatta ja rakentamatta hakelämpökeskus. Tavoitteena on, että tulevan kasvukauden sato kuivataan tehokkaammassa laitoksessa.

Tila kasvanut vähitellen

Teemu aloitti maatalousyrittäjänä jo 90-luvun puolivälissä hankkimalla viiden hehtaarin viljelyalan, jota hän hoiti yhteistyössä isänsä kanssa. Vuonna 2001 hän teki kaupat enonsa tilasta ja samaan aikaan myös naapuri myi peltonsa Teemulle.
Naapurilta ostetuille maille Teemu on perustanut kotinsa ja toimintansa keskuksen. Peltojen viljelyn lisäksi hän tekee maanrakennustöitä sekä koneurakointia toisille maatiloille. Tila on tiiviissä ja vuosikymmeniä jatkuneessa yhteistyössä yhden sikatilan sekä läheisen maitotilayrityksen kanssa. – Sikatilallisen kanssa teemme yhdessä kevättyöt ja puinnit ja meillä on yhteinen ruisku. Maitotilan kanssa on lietteen vastaanottosopimus.

ProAgria kumppanina

Talousasioiden seurannan ja investointien suunnittelun yhteistyö ProAgrian ja Antti Mäenpään kanssa alkoi yli kymmenen vuotta sitten. Siitä lähtien Antti on tehnyt tilan tilinpäätökset ja avittanut monissa investointeihin liittyneissä asioissa. – Päätoimisesti, naurahtaa Teemu.
Yhteistyölle loi otollisen pohjan, että miehet tunsivat toisensa jo nuorten tuottajien ajoilta. ProAgria oli mukana myös sukupolvenvaihdoksessa vuosituhannen vaihteessa.
Talouskeskukseen rakennettiin ensimmäinen konehalli viitisen toista vuotta sitten, jotta asuinrakennuksen tarvikkeet saatiin katon alle. Talopaketti tuli seuraavana vuonna ja parin vuoden kuluttua lämminkonehalli ja hakelämpökeskus. Toinen kylmä konehalli rakennettiin viime vuonna.
Muutama lisämaakauppakin on suunniteltu ja laskettu yhdessä.

Pitää jalat maassa

Uuden kuivurin rakentamisesta Teemu on haaveillut jo kymmenisen vuotta, kun vanhojen järjestelmien ja pienten kuivauskapasiteettien kanssa on joutunut kikkailemaan. Antin kanssa on puntaroitu suunnitelmia ja tehty useampikin laskelma. – Muutama kerta on pyöritelty investointeja ja pohdittu on tässä mitään järkeä, Teemu toteaa. - Jalat pysyvät maassa, kun Antti osoittaa paperilla, mihin meillä on mahdollisuudet.
Kaksi hankalaa kasvukautta ja puintisyksyä pistivät suunnitelmiin uutta vauhtia. Myös yhteistyökumppanin muuttunut tilanne vaikutti ratkaisuun. Teemu rahtipui omiensa kanssa 300 hehtaarin sadon. Vanhan kuivurin kapasiteetti ei enää riitä koko sadon kuivatukseen.

Kuivuri viimeisin investointi

Uusi kuivuri on iso investointi ja se jakautuu kahteen eri tukijärjestelmään, kun hakelämmitys kuuluu energiainvestointien puolelle. – Kun uusi traktori tänä päivänä maksaa 200 000 euroa, ei kuivurin hinta enää siihen suhteutettuna tunnu valtavalta.
Investointirahoitukseen liittyvät laskelmat tehtiin reilu vuosi sitten ja rahoitushakemus jätettiin ELY-keskukseen tammikuun 2019 haussa. Myönteinen tukipäätös saapui parin kuukauden sisällä. Uuden kuivurin harjakaisia yhdessä timpureiden kanssa Teemu sai juhlia joulukuussa.
Peltolan uusi kuivuri pääsee tosi toimiin kesän aikana. Sen 480 hehtolitran koneisto riittää käsittelemään satoa myös märkinä puintijaksoina. Siiloissa on tilaa 1100 kuution sadolle. Uusi tekniikka säästää kiireisen yrittäjän työaikaa ja helpottaa sadon käsittelyssä.

Yrittäjän helpompi hengittää

Antti huolehtii yhteistyössä ProAgrian tilipalvelujen kanssa, joka hoitaa Peltolan kirjanpidon, investoinnin maksatushakemukset. – Me ilmoitamme, koska Teemun pitää tulla allekirjoittamaan, Antti kuittaa.
Teemu toteaa tyytyväisenä, että yhteistyö ProAgrian asiantuntijoiden kanssa helpottaa hänen hyvinvointiaan. – Ei tarvitse yksin murehtia asioita. On helpompi hengittää, kun voi luottaa, että asiantuntijoilla on viimeisin tieto ja osaaminen. Antti tietää tarkkaan, missä meillä mennään, jolloin on helppo käydä asioita läpi.
Myös tilan viljelysuunnittelu, tukihakemukset ja lohkokirjanpito tehdään yhteistyössä ProAgrian asiantuntijan kanssa.
Päivi Meronen