Villa Elinalle 'bisnesenkeli'

2 min lukuaika

Referenssit

Yritysasiantuntija on auttanut uuden yrityksen rahoitushakemuksissa ja myötelänyt yrittäjän arjessa.

Villaelina elinat sisakuva2

Villa Elinan yrittäjä Elina Töllinen kuvailee hymyssä suin nuoren yrityksensä monipolvista alkutaivalta. Myönteistä mieltä riittää, vaikka koronapandemia muutti toimintaansa käynnistelevän yrityksen kevään. – Karita on bisnesenkelini ja ollut henkinen tuki, Elina kertoo viitaten yritysasiantuntija Karita Aléniin, joka on auttanut yrityksen investointirahoitusasioiden kanssa ja myötäelänyt yrittäjän arjessa.

Viikolla 12 oli määrä käynnistyä Villa Elinan massiivinen markkinointi, mutta perjantai 13. sotki suunnitelmat. – Onneksi emme ehtineet panostaa huhtikuun lopulle suunniteltujen isojen avajaisten markkinointiin, kun tuli voimaan kokoontumisrajoitukset, yrittäjä toteaa. Nyt on aikaa valmistella rauhassa avajaisia, joiden ajankohta on vielä haastatteluhetkellä hämärän peitossa.

Suvun vanhat rakennukset uusiokäyttöön

Villa Elina on yrittäjän isän sukutilan, joka on ollut saman suvun hallinnassa Kärkölän Marttilassa vuodesta 1637, talouskeskus. Yli sata vuotta vanha päärakennus on kylätien varressa ja pihapiirissä on useita rakennuksia, joille Elina Töllinen on löytänyt uutta käyttöä.

Bisnesidealleen Elina laati liiketoimintasuunnitelman jo kymmenen vuotta sitten valmistuttuaan restonomiopinnoista. Elämäntilanteen muutos pani kuitenkin suunnitelmat uinumaan. Palkkatyötä tehdessään yrittäjähenkinen nainen sai todeta, että jos haluaa toteuttaa omia unelmiaan ja tehdä asioita omalla tavallaan, on ryhdyttävä tuumasta toimeen.

Suunnitelmien viimeistelyä yhteistyönä

Viime kesänä Elina etsiskeli yritysideansa toteuttamiseen investointitukimahdollisuuksia ja löysi netistä HYMY-hankkeen ja sitä kautta ProAgrian yritysasiantuntija Karita Alénin. Ensimmäinen tapaaminen oli jo heinäkuussa, mutta varsinainen investointisuunnitelman laatiminen ja laskelmien tekeminen käynnistyi syyskuussa.

Villa Elinaan on valmistumassa juhla-, kokous-, kesäkahvila- ja näyttelytilat. – Elinan laatima liiketoimintasuunnitelma oli niin valmis, että meidän tarvitsi sen oheen enää miettiä toimenpidesuunnitelma eli palastella investointi tuettaviin rahoituskohteisiin ja tehdä tarvittavat kannattavuuslaskelmat, Karita kommentoi.

Investointitukea paikalliselta Leader-ryhmältä

Ensimmäisessä vaiheessa investoinnin tukihakemusta oltiin lähettämässä Hämeen ELY-keskukseen, mutta paikallisen Leader-ryhmän, Etpähän toiminnanjohtaja Jukka-Pekka Jauhiainen vinkkasi, että hakemus kannattaa toimittaa heille. Leader-ryhmät voivat maaseudun kehitystyössään tukea yleishyödyllisten hankkeiden lisäksi myös yrityskohtaisia hankkeita.

– Tämä jos mikä on maaseudun kehittämistä, kun vanhoille rakennuksille löytyy uutta toimintaa ja samalla uutta virtaa kylälle, Elina innostaa. Villa Elina tulee työllistämään paikallisia. Kesäkahvilaan on sovittuna duuni kesällä valmistuvalle leipuri-kondiittorille.

Yrityksessä yhdistyvät yrittäjän osaamiset ja arvot

Elina Töllisellä on restonomikoulutuksen lisäksi käsityötaitoja sekä harrastuksena musiikki ja laulaminen. Näitä osaamisiaan ja verkostojaan hän voi hyödyntää Villa Elinassa, jonka tarjontaan tulevat sisältymään ohjelmalliset tapahtumat / ideana on tapahtumarikas ravintola. Käsityöntekijöiden tuotteille on tarkoitus avata oma puotinsa, jossa joskus tulevaisuudessa on myös myynnissä Elinan käden tuotoksia.

Villa Elinan keittiö perustuu kotimaisiin ja lähituottajien raaka-aineisiin. Naudanliha on Töllisen tilan omasta karjasta.

Teksti ja kuvat: Päivi Meronen

Villa Elinan kesäkahvila aukeaa 24.6.2020 ja on auki ke-su klo 12-18.