Viininvalmistusta suurella sydämellä

2 min lukuaika

Yrityspalvelut· Referenssit

Viinitilan tarina alkaa vuodesta 2015, kun perheen isännän Heikki Latvajärven piti miettiä terveyssyistä tulevaisuuttaan ja samalla omistamansa maatilan jatkoa.

Meggala 1 Sofia Latvajarvi ja Pirita Huhtala

Eipä aivan heti uskoisi, että Pohjois-Satakunnasta Kankaanpään Venesjärven kylästä löytyy viinitila, jonka valmistamia tuotteita löytyy nyt myös Suomen parhaimpiin ja arvostetuimpiin kuuluvasta Ravintola Kaskiksesta Turusta.

Tämä on osoitus sinnikkyydestä, periksiantamattomuudesta ja halusta yrittää.

Kävimme haastattelemassa Meggala Oy:n toimitusjohtajaa ja idearikasta yrittäjää Sofia Latvajärveä. Viinitilan tarina alkaa vuodesta 2015, kun perheen isännän Heikki Latvajärven piti miettiä terveyssyistä tulevaisuuttaan ja samalla omistamansa maatilan jatkoa.

Perheen emäntä Sofia oli valmistanut runsaasta syksyn omena- ja marjasadosta hilloja ja mehuja. Sadon runsaus sai pohtimaan myös muita käyttökohteita, silloin syntyi ensimmäinen Latvurin marjaroséviini. Viiniä jaettiin sukulaisille ja ystäville joulumuistamisena, joka sai positiivisen vastaanoton. Siitä se idea sitten lähti. Viinien juontia ja tekoa oli harjoiteltu jo monien vuosien ajan, joten Heikki isäntä hakeutui Lepaalle opiskelemaan alaa.

Heikki Latvajärvi valmistui 2019 viininvalmistajaksi. Myös Sofia opiskeli viininvalmistajaksi, vielä työnalla on puutarhurin ammattiopinnot Lepaalla. Lähitulevaisuudessa tilalta saa myös lähellä tuotettua kirsikkaviiniä, sillä tilan mailla kasvaa parisataa kirsikkapuuntainta. Omenapuita Meggalan mailla on yli seitsemänsataa.

Yrittäjäpariskunta sai viinitilan tuotantorakennuksen rakentamiseen ja tuotantolaitteiden hankintaan investointitukea EU:n maaseuturahastosta. Tosin tuotteiden suosio on noussut siinä määrin, että uusia tiloja olisi tarve laajentaa. Kasvanut yritys pystyy tarjoamaan isäntäpariskunnan lisäksi töitä yhdelle vakituiselle työntekijälle.

Viinintuotantotilojen seinän takana Meggalassa on lähituotemyymälä sekä kahvila ja anniskeluravintola, jossa voi järjestää tilausjuhlia ja kokouksia. Myymälästä voi ostaa oman tilan viinejä, siidereitä, lähipanimoiden ja tislaamoiden oluita ja lonkeroita. Lisäksi monipuolisesti lähituottajien tuotteita hunajaa, juustoja, lihaa, mausteita ja upeita käsitöitä, mm. kortteja, koruja, villapipoja ja- paitoja sekä puu- ja nahkatuotteita.

Halu kehittää tilaa sekä tiivistä yhteistyötä kyläyhteisön ja eri toimijoiden kanssa, maaseudun elinvoimaisuuden ja pitovoiman eteen on viinitila Meggalan kantava voima. Ja toki täytyyhän toiminnastaan Meggalaa pitää. 

Kasvun portaat hankkeen yritysasiantuntijat ovat auttaneet yrityksen kasvamiseen liittyvissä toimissa. Viimeisimpänä elpymisvarahakemus, jolla yritys parantaa energiatuotannon omavaraisuutta. Aktiivisena ja kehittämishaluisena yrittäjänä Sofia lähti mukaan myös ProAgrian Tulevaisuusvalmennukseen. 

Meggalan viint

Kuvat: Annina Luotonen.

#maaseudunsankarit