Vastuullisuus, ilmastoviisaus ja kestävyys suomalaisen maidon- ja lihantuotannon valtteja

1 min lukuaika

Uutinen

Suomalaisen maidon ja lihan tuotanto perustuu nurmeen, mikä on maailmanlaajuisesti tunnustettua suomalaista huippuosaamista.

Uusitalo haastattelu essi jokela 7

Suomalaisen maidon ja lihan tuotanto perustuu nurmeen, mikä on maailmanlaajuisesti tunnustettua suomalaista huippuosaamista. Nurmi monivuotisena ja monilajisena kasvustona sitoo kasvaessaan tehokkaasti ilmakehästä hiilidioksidia, monipuolistaa viljelykiertoja ja tuo orgaanista ainesta maahan. Lisäksi se yhdessä laiduntavien eläinten kanssa tuo monimuotoisuutta viljely-ympäristöön sekä maan alle että maan päälle.

Ei ole sattuma, että Suomessa kasvatetaan nurmea. Suomalaiset pellot ja ilmasto sopivat hyvin ja joillakin alueilla ainoastaan nurmen viljelyyn. Nurmi myös kestää ääreviä sääoloja paremmin kuin esimerkiksi yksivuotiset proteiinikasvit. Märehtijät muuntavat ihmisille syömäkelvottoman rehun arvokkaaksi ravinnoksi, maidoksi ja lihaksi. Suomalainen naudanliha tulee suurelta osin lypsylehmistä, jolloin osa hiilijalanjäljestä jyvittyy maidolle ja eroaa merkittävästi globaaleista tuotantotavoista.

Suomalaisen maidon ja lihan kulutuksen vähentäminen ilmastosyistä ei ole perusteltua. Ruokaturvan ja huoltovarmuuden näkökulmasta monipuolinen kasvi- kuin eläintuotteisiin perustuva ruokajärjestelmämme on ehdoton. Suomessa tuotettu ruoka on turvallista ja vastuullista, maailmanlaajuisesti huippuluokkaa. Tämän takana on viljelijöiden osaaminen ja vastuulliset tuotantotavat koko ketjussa.

Ruokaketju on sitoutunut ilmastonmuutoksen hillintään ja siihen, että Suomi on hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Tässä tavoitteessa on muistettava, että maatalous on ala, jolla on ratkaisuja ilmastonmuutokseen kuten hiilensidonta.

Lue lisää ilmastoratkaisuistamme tästä.