Varautuminen kantaa poikkeustilanteessa

2 min lukuaika

Referenssit

Hyvinvointi strategian keskeisenä kulmakivenä Kulmalan tilalla.

Mikko Ruottisen tilalla viljellään mansikkaa, vadelmaa ja palkohernettä. Työvoima on pääosin ulkomailta, vaikka töissä on myös suomalaisia työntekijöitä. Yleensä tila työllistää 70 kausityöntekijää, mutta v. 2020 tila sai lopulta töihin heitä 40. Kuva: Henriikka Suvinen

Sulkavalaisella Kulmalan tilalla oltiin keväällä uuden edessä. Koronan vuoksi Suomen rajat olivat kiinni, eikä ollut tietoa, saadaanko riittävästi kausityövoimaa. Tarvittiin nopeita ratkaisuja, miten selvitä kaudesta.

ProAgrian henkilöstöasiantuntija Henriikka Suvinen ja puutarhatuotannon asiantuntija Mirja Tiihonen hyppäsivät Mikko Ruottisen kumppaneiksi sparraamaan tilannetta.

Ensiksi laadittiin varautumissuunnitelma, jossa otettiin huomioon esimerkiksi tilanne, että yrittäjä itse sairastuisi. Suunnitelman pohjalta mahdollistuu yrityksen toiminta, vaikka tärkein lenkki olisikin pois pelistä hetkellisesti.

Video-ohjeet perehdytykseen

Seuraavaksi varauduttiin uusien työntekijöiden perehdyttämiseen. Tilalle rakennettiin sähköinen perehdytyskansio uusille työntekijöille. Maidon- ja energiantuotannon asiantuntijan Virpi Reinikaisen tuella syntyivät tarkat työohjeet.

Lisäksi tilalle kuvattiin Taitava Johtaja – Pätevä Liideri ja Digiportaat -hankkeiden kanssa videotyöohjeet, jolloin uuden työntekijän perehdyttäminen on helppoa ja nopeaa vaikka puhelimella ilman yhteistä kieltäkin.

Kasvustokäyntejä tilalla tehneen Mirja Tiihosen kanssa Mikko Ruottinen pohti tilan tuotantoa ja erilaisia skenaarioita.

Kevään ajan yhteistyö Kulmalan tilan kanssa toimi tiiviisti etäyhteyksillä. Kehitystyö jatkuu vielä syksyn edetessä siten, että henkilöstöasiantuntijan kanssa jatketaan jo aloitettua henkilöstöstrategian laatimista. Koko tilan strategiaa tarkastelemaan ja sparraamaan tulee myös ProAgrian talouden ja johtamisen erityisasiantuntija Arto Karila.

”Aika yksinhän täällä ollaan”

- Keväällä tuli tunne, että aika yksinhän täällä ollaan ja että asioita olisi hyvä pallotella ulkopuolisin silmin, saada joku, joka haastaa itseä kehittymään, koska vain muutos on pysyvää. Henriikka, Mirja ja Arto hyppäsivät kumppaneiksi ja sillä tiellä ollaan, Mikko Ruottinen kertoo.

Tilalla ei paneuduttu niinkään perinteisiin henkilöstöjohtamisen tehtäviin, kuten työlain ja työehtosopimusten kanssa painimiseen tai työvoimaresurssien suunnitteluun, koska ne olivat jo hyvin hallinnassa. Sparraajien roolina oli pitää osaltaan huolta siitä, että edetään kohti tilan tavoitteita.

Organisaatioilla on neljä pääresurssia: ihminen, kone, materiaali ja raha, joista ihminen on vaikein hallittava. Näin ihmisen johtamisesta tuleekin usein yritysten menestyksen salaisuus. Henkilöstö on ehdottomasti tärkein voimavara jokaiselle yritykselle.