Vaikuta maidon hiilijalanjälkeen

1 min lukuaika

Maidontuotanto

Ilmastopäästöjä pienentävät keinot ovat monelle tilalle tuttuja ja samalla myös taloudellisesti kannattavia.

Ruokinta

Maidon hiilijalanjälkeen voi vaikuttaa panostamalla rehustukseen, eläinten tuottavuuteen ja hyvinvointiin, nurmen viljelyyn, lannan varastointiin ja sähkön- ja energiankulutukseen. Eläintuotannon kasvihuonekaasupäästöjä voi vähentää lisäämällä eläinten tuottavuutta. Mitä tuottavampia eläimet ovat, sitä vähäisempi määrä niitä tarvitaan samaan tuotokseen pääsemiseen, mikä vähentää metaanipäästöjä.

Jalostus vaikuttaa merkittävästi lehmien kestävyyteen ja tuotokseen. Kunnossa oleva ruokinta ja olosuhteet parantavat sekä tuotospotentiaalia että lehmien terveyttä ja kestävyyttä. Pötsikäymisessä syntyvällä metaanilla on huomattavia ympäristövaikutuksia ja sen muodostuminen tarkoittaa eläimelle suurta energiahävikkiä.

Ruokinta, joka lisää propionihapon tuotantoa ja vähentää etikkahapon tuotantoa pötsissä, vähentää metaanintuotantoa. Ruokinnan muutokset ja lisäaineet rehussa voivat olla  tehokkaita keinoja metaanipäästöjen vähentämisessä. Vaikutusten aikaansaaminen vaatii pitkäaikaista käyttöä, jotta pötsin mikrobit tottuvat muutoksiin.

Vinkit metaanipäästöjen laskemiseen

  • optimoi ruokinta
  • hyödynnä ruokinnassa lisäaineita
  • varmista oikea suunta asiantuntijan kanssa