Uusin teknologia ja pellon kasvukunto lyövät kättä Penttilän Perunatilalla

2 min lukuaika

Referenssit

Kasvuston kehitysastetta seurataan koko kasvukauden ajan.

Helmi (vas.) ja Hillan Penttilän pellon kasvukunto ja huipputeknologia ovat avaimet kannattavuuteen.
Anne Penttilä viljelee lastensa kanssa Penttilän Perunatilaa Pitkäsenkylässä. Tyttäret Hilla ja Helmi Penttilä valmistuivat AMK agrologiksi pari vuotta sitten ja ovat perheyhtiössä päätoimisina yrittäjinä. Penttilän Perunatila kuuluu Suomen suurimpien ruokaperunatilojen ja -pakkaamojen joukkoon ja työllistää seitsemän henkilöä.

Aktiivista alan seurantaa ja soveltamista

Tilalla seurataan aktiivisesti alan kehitystä ja tehdään yhteistyötä oman alan ulkopuolisten yritysten kanssa. – Seuraamme aktiivisesti peruna-alan julkaisuja maailmalla. Teemme mahdollisuuksien mukaan yritysvierailuja myös muiden toimialojen yrityksiin. Yritysvierailuilla syntyy uusia ajatuksia ja ideoita. On kiinnostavaa nähdä erilaisia toiminta- ja työskentelymalleja. Erilaisten toimintatapojen näkeminen auttaa tarkastelemaan omaa toimintaa kriittisesti ja eri näkökulmista. Sen myötä syntyy hyviä kehitysideoita, sanoo Helmi Penttilä.
Agritechnica, Fruitlogistica ja Interpom ovat tuttuja kohteita kalajokiselle Penttilän Perunatilan väelle. Eurooppalaiset alan messut ovat tärkeä paikka tutustua alan uuteen teknologiaan. – Vierailemme mahdollisuuksien mukaan Euroopassa alan messuilla, joissa on kattavasti esillä peruna-alan uusin teknologia. Haemme uusimmalla teknologialla aina parempaa kannattavuutta. Työn tehokkuuden parantaminen, kustannustehokkuus ja korkea laatu ovat keskeisiä asioita kilpailukyvyn kohentamisessa ja kannattavuuden parantamisessa, sanoo Anne Penttilä.
Pakkaamossa on panostettu viiden viime vuoden aikana automaation kehittämiseen sekä robotiikkaan. Seuraava laatuun liittyvä investointi on lähdössä liikkeelle lähikuukausien aikana. – Perunan laatu on tärkeä kilpailutekijä. Käsittelyn hellävaraisuus on avainasemassa jokaisessa perunanviljelyn ja käsittelyn vaiheessa. Näemme, että alan uusin teknologia mahdollistaa kilpailukykymme myös tulevaisuudessa, sanoo Anne Penttilä.
Penttilän Perunatilan pakkaamossa automaatio ja robotiikka on tärkeässä roolissa. Automaattilavaaja lastaa perunalaatikot automaattisesti.

Maan kasvukunto auttaa riskien hallinnassa

Maaperän kasvukunto on Penttilöiden mielestä teknologiaakin tärkeämpi asia. Viljavuuskartat, satokartat ja erilaiset kasvustojen fysiologista tilaa mittaavat laitteet ja toimenpiteet ovat tärkeitä työkaluja. Tilalla on oma sääasema, jonka avulla säätilaa seurataan kasvukauden ajan päivittäin. – Vaikka on tärkeää olla teknologian kärjessä, se ei kuitenkaan ohita maaperän kasvukuntoa ja luonnon tuntemista. Meidän tilallamme se tarkoittaa laajojen ravinneanalyysien ottamista, salaojitusta, pellon pinnan muotoilua ja viljelykiertoa. Näihin toimenpiteisiin toki tarvitaan myös teknologiaa. Näin pystymme hallitsemaan sään ääri-ilmiöiden aiheuttamia riskejä ja turvaamaan toiminnan kannattavuus, sanoo Anne Penttilä.
Penttilän Perunatilalla kasvuston kehitysastetta seurataan koko kasvukauden ajan.
Penttilän Perunatilan kasvustokäynnillä elokuussa tutkittiin ProAgrian Juha Sohlon johdolla maaperän parantamisen toimenpiteitä.
Juha Nivala
ProAgria Keski-Pohjanmaa