Työajanseurannalla uutta potkua kehitystyöhön

2 min lukuaika

Referenssit

Veikko Jokitalo etsi sopivaa työajanseurantasovellusta vuosia, kunnes löysi ProAika-sovelluksen.

Puistolan tilan eli Veikko ja Irina Jokitalon (vas.) tilan yhteistyötilana aloitti alkuvuonna 2021 Verkkorannan tilan yrittäjäpari Olli ja Päivi Ihme.

Sieviläisen Puistolan maitotilan yrittäjä Veikko Jokitalo ilahtui löytäessään pitkän hakemisen jälkeen maatilan työajanseurantaan suunnitellun sovelluksen.

- Olen etsinyt monta vuotta sopivaa työajanseurantasovellusta oman työaikani seuraamiseen. Monia on tullut testattua, mutta maatalouteen soveltuvia en ole aiemmin löytänyt. Havaittuani tammikuussa Minun Maatilani -ohjelmiston sivuilla ProAika-sovelluksen, tartuin siihen heti.

Muutaman kuukauden käytön jälkeen Veikko kokee, että oma arvio työajan käytöstä on tarkentunut ja varmuus on lisääntynyt. – Olin arvioinut ihan oikein, että toimistotöihin menee noin puolikas työpäivä viikossa. Veikko uskoo, että aitoja yllätyksiä työajankäytössä ilmenee kevään ja kesän sesongin käynnistyessä. - Mielenkiintoista on nähdä paljonko kevätkylvöille ja säilörehun tekemiseen menee aikaa, kun lasketaan mukaan koneiden huollot.

Nyt myös muutkin tilan työväestä ovat ottaneet sovelluksen käyttöön. Tilalla tehdään yhteensä noin 4 henkilötyövuotta. Työväkeä ovat Veikon ja Veikon vaimo Irinan lisäksi yhteistyökumppanit yrittäjäpari Olli ja Päivi Ihme noin 1 htv vuodessa, kesällä myös Veikon pikkuveli Valtteri sekä veljesten isä eli tilan vanhaisäntä Hannu on vaihtelevasti apuna tilan askareissa. Peltotöiden aikaan navetalla tulee lisäksi sesonkiapua.

Kun työajanseurannasta saadaan kattavampaa tietoa pidemmällä aikavälillä kaikkien kirjatessa tunteja sovellukseen, muutoksia ja viilauksia työnjaossa lienee luvassa. – Pyrimme olemaan rehellisiä itsellemme ja toisillemme ja laittamaan parhaat voimat liikkeelle. Viikkopalavereissa pohdimme yhdessä töiden organisointia. Jos nähdään, että joku työ kannattaa tehdä parivaljakkona tai yksin, niin tehdään heti muutoksia. Herkästi tartumme myös tarvittaessa ProAgrian asiantuntijan apuun. Ulkopuoliset silmät näkevät tilanteen kuitenkin aina eri näkökulmasta.

Sesonkitöissä tilalla apuna on myös Veikon veli Valtteri.

Veikon mielestä ProAika-sovellus on helppokäyttöinen, nopea käynnistää ja sinne on helppo lisätä jälkeenpäin unohtuneita tunteja. Myös raportit hän on kokenut selkeiksi. – Erityisen mielenkiintoinen seurattava on KPI-mittarin litraa/työtuntiluku.

Veikko suosittelee sovellusta kaikille maatilayrittäjille. – Seurannan avulla saa uutta potkua kehitystyöhön. Myös palkanmaksu helpottuu, kun ei tarvitse enää tehdä ynnäilyjä. Sanonta ”Mitä mittaat, sitä voit parantaa” pätee tässä hyvin. Kun on tavoitteita, täytyy olla myös seurantaa. Meillä ei ole tavoitteena olla töissä yötä päivää. Haluamme, että aikaa jää muuhunkin eli hyödynnämme kaikki järkeistämis- ja tehostamismahdollisuudet.

Veikko ja Irina Jokitalo pitävät tärkeänä, että aikaa jää myös vapaa-aikaan.

Veikko ja Irina Jokitalo pitävät tärkeänä, että heille jää myös riittävästi vapaa-aikaa.

Lue lisää Puistolan tilasta: Jokitaloilla ruokinta kohdalleen ja keskituotos nousuun