Tuttu tiimi antaa varmuutta

2 min lukuaika

Referenssit

Kanssakäynti asiantuntijoiden kanssa on säännöllistä – milloin katsotaan peltoviljelyä, milloin ruokintaa.

Vesa (vasemmalla) ja Ville Haaralan sekä ProAgrian asiantuntijoiden yhteydenpito on viikoittaista, välillä jopa päivittäistä. Luomuasiantuntija Essi Tarsia on tehnyt tilan kanssa töitä viitisen vuotta.

Vesa Haarala vastaa puhelimeen kotoaan Ähtäristä. Takana on päivä ProAgrian asiantuntijan kanssa seuraavan viikon luomutarkastukseen valmistautuen.

Kanssakäynti asiantuntijoiden kanssa on säännöllistä – milloin katsotaan peltoviljelyä, milloin ruokintaa. Koronakeväänä ei kasvokkain kohdattu, mutta nykytekniikan ansiosta yhteydenpito on jopa tiuhempaa kuin aiemmin. Käytössä ovat WhatsApp-viestit ja poikkeuskeväänä tutuksi tullut Teams.
- Viikoittain on yhteydenottoja puolin ja toisin. Se on hyvä ja tuo varmuutta arkeen. Asiat tahtovat muuttua niin tiuhaan, että tulee kysyttyä herkästi, mitä muutokset meillä tarkoittavat, kotitilaansa vuodesta 1994 viljellyt Vesa Haarala kertoo.
- Meillä on pitkä historia ProAgrian asiakkaana. Jopa sama talousasiantuntija on ollut mukana laskemassa tilan kaikki investoinnit koko elinikäni ajan. Niin myös viimekeväisissä tilakaupoissa.

Tilakaupat pikaisesti
Keväällä 2020 Haaralan tilalle tuli mahdollisuus ostaa naapurikunnasta maitotila. Kauppoihin ryhdyttiin kovalla vauhdilla, kun peltotyöt sanelivat aikataulua.

- Siinä oli iso asiantuntijaporukka meitä tukemassa. Se oli hyvä juttu, sillä niin monta asiaa pitää tilakaupoissa ottaa huomioon. Omistajanvaihdosasiantuntijan kanssa katsottiin tilakaupat kuntoon, kolme luomuosaajaa teki tukipuolen paperit. Uudella tilalla laitettiin heti pellot luomuun. Ei sekään ihan pikku juttu ollut, mutta hommassa onnistuttiin, Vesa kertoo tyytyväisenä.
Uusi tila on perheen pojan, Ville Haaralan nimissä.

Osaamista ja oikeaa tietoa
Mitä erityisesti olet vuosien varrella arvostanut ProAgrian palveluissa?
- Hinta ei ole meillä ollut koskaan rajoittava tekijä. Kun on laadukasta palvelua, siitä mielellään maksaa. ProAgrialla on ollut aina tarjolla huippuosaamista.
- Arvostan sitä, että saan aina tarvittaessa apua ja oikeaa tietoa. Meidän tilan kumppanina on hyvä asiantuntijatiimi. Olen pitkään tehnyt töitä samojen ihmisten kanssa, niinpä tekeminen yhdessä on ketterää.

Toisten luomutilojen vertaistuki on myös osoittautunut tärkeäksi voimavaraksi. ProAgrian luomupienryhmässä tila pääsee tapaamaan muita samassa tilanteessa olevia maidontuottajia. Porukkaan on valikoitunut samanhenkistä porukkaa, jonka kanssa ratkotaan ongelmia myös tapaamisten ulkopuolella.

Vesa Haarala, Ähtäri
Kivirannan tila

  • Tuotantosuuntana luomumaito
  • Pellot luomussa 2008 alkaen
  • Eläimet luomussa 2012 lähtien
  • Viljelyssä 370 hehtaaria