Toimiva strategia turvaa maatilan jatkuvuutta

2 min lukuaika

Referenssit

Kahden sukupolven ajatusten ja työtapojen yhteen sulauttamiseksi Luoman perhetilalla haettiin ulkopuolista apua. Ei siksi, ettei olisi tultu

– Strategian teossa ollaan tien alussa, mutta yhdessä asioita on ehditty pohtia jo paljon, sanovat erityisasiantuntija Johanna Mäntyharju, Jaakko, Jukka ja Virpi Luoma sekä asiantuntija Timo Pajula.

Maatalousyhtymä Luoma Kauhajoen Lustilassa perustettiin vuoden 2021alussa, kun Jaakko Luoma alkoi Jukka ja Virpi Luoman luotsaaman perhetilan osakkaaksi.
Jaakko Luoma opiskelee Viikissä agroteknologiaa. Opiskeluiden yhteydessä on tullut selväksi, että maatilayrityksellä on oltava oma visio, mitä tavoitellaan ja strategia, miten siihen pyritään.
– Kyllä mekin ollaan Virpin kanssa aina tiedetty, että tällainen toiminnan selkänoja tarvitaan, Jukka toteaa.
Kun mietityt asiat on kirjoitettu paperille ja näkyvillä, ne on helpompi laittaa myös käytännössä toteutukseen.

Tilasokeus on todellista

Jaakolle strategia on teroittanut tarvetta keskittyä omaan ydintoimintaan ja sen kehittämiseen.
– Strategiasta on sekin hyöty, että ei takerruta sivuseikkoihin, jotka eivät liity tilalla päätettyyn toiminnan isoon linjaan.
– Tämä meidän juna on kulkenut jo vuosikymmeniä ja helposti ajaudutaan toteuttamaan samaa kaavaa.
Strategiatyö on opettanut kiinnittämään huomiota asioihin, joita ei aikaisemmin tullut ajatelleeksi, Jukka toteaa.
Virpi huomauttaa saaneensa helpotusta ja ulkopuolista näkemystä työtilojen ja -tapojen organisointiin.

Suunnitelmat arvioon

Strategiatyöllä on muuttuneeseen toimintaympäristöön saatu hyviä vinkkejä. Tulevaisuudessa olot halutaan tehdä entistä paremmiksi niin ihmisille kuin eläimille. Kukin haluaa pitää vapaata ja järjestellä eläimille paremmat lepo- ja liikkumatilat.
– On saatu miettiä toiminnan arvoja ihan tosissaan, ja kaikki tämä auttaa nyt arjessa ja toiminnan suunnittelussa. Meille kaiken perusta on jatkuvuus ja tilan kehittyminen. Strategiaa todellakin tarvitaan, ilman sitä taantuu pikkuhiljaa, yrittäjät sanovat.
– Olette sisäistäneet asiat hyvin. Yhtäkkiä ei tapahdu mitään, vaan tarvitaan pitkäjänteisyyttä. Kaikessa on eurot taustalla ja toiminnan täytyy olla kannattavaa. Tämän hetken päätöksillä vaikutetaan tulevaisuuden suuntaan, ProAgrian asiantuntijat Johanna Mäntyharju ja Timo Pajula kiittelevät.

proagria.fi/strategiaplus

Suunnitteletko investointia, sukupolvenvaihdosta
tai yhtiöittämistä? Mietitkö uutta suuntaa?
Pohdi vaihtoehtoja Neuvo-rahalla.