Syysilmoitus 2023

2 min lukuaika

Kasvintuotanto· Luomutuotanto· Puutarha

Olethan jo huomannut, että syysilmoitus on viimein auennut Vipu-palvelussa? Ilmoitus on tehtävä ja lähetettävä Vipu-palvelussa viimeistään 8.2.2024.

Traktori kyntamassa peltoa

Syysilmoitus on pakollinen suurimmalle osalle tiloista, se täydentää peltotukien hakua. Viljelijän syysilmoitukseen vaikuttaa se, mitä tukia ja toimenpiteitä on haettu peltotukien haussa. 

Syysilmoituksessa ilmoitetaan

 • Ehdollisuus (koskee lähes kaikkia tiloja): talviaikainen vähimmäismaanpeite
 • Ekojärjestelmätuki: talviaikainen kasvipeite
 • Ympäristökorvauksen toimenpiteet:
  • kiertotalouden edistäminen: lohkoille levitetyt lannoitteet
  • valumavesien hallinta: lohkot, joilla olet toteuttanut toimenpidettä
  • lintupellot: lohkot, joilla on todettu lintujen aiheuttamia vaurioita vuonna 2023.
  • puutarhakasvien vaihtoehtoehtoiset kasvinsuojelumenetelmät: lohkoilla käytetyt kasvinsuojeluaineet.
 • Luonnonmukaisen tuotannon korvaus: lohkoilla käytetyt kasvinsuojeluaineet.

Ehdollisuuden talviaikainen vähimmäismaanpeitevaatimus on pakollinen eikä siitä makseta lisätukea. Vähimmäismaanpeitevaatimus täyttyy, kun kolmasosa peltoalasta on jätetty talveksi kasvipeitteiseksi. Tähän alaan hyväksytään aito kasvipeite, sänki, kevennetty muokkaus tai kasvijäte. Pysyviä nurmia tämä ei koske.

Ekojärjestelmätuen talviaikainen kasvipeitteisyys -toimenpiteeseen voi ilmoittaa lohkoja ilman minimi- tai maksimipinta-alaa. Alaan hyväksytään aito kasvipeitteisyys ja sänki. Myös pysyvät nurmet käyvät ekojärjestelmän tukeen.

On tärkeää huomata, että ekojärjestelmän talviaikaiseen kasvipeitteisyyteen käy vain aidosti kasvipeitteinen ala, kun taas ehdollisuuden vähimmäismaanpeitevaatimukseen hyväksytään myös kertaalleen kevytmuokatut alat. Ekojärjestelmään ilmoitetut lohkot täyttävät myös ehdollisuuden vähimmäismaanpeitevaatimusta.

Syysilmoituksen tekoon kannattaa ryhtyä ajoissa, jotta ehdit tehdä ilmoituksen huolellisesti. Ruokavirasto on julkaissut yksityiskohtaisia ohjeita syysilmoituksen tekoon Vipu-ohje Syysilmoitus 2023

Voit myös tilata syysilmoituksen palveluna oman ProAgria- keskuksesi asiantuntijoilta. Ota yhteyttä!