Sähköpula on vakava uhka maatalousyrityksille

2 min lukuaika

Uutinen

Sahkokatko 2 varautuminen 002

Sähköpula on vakava uhka maatalousyrityksille

Sähkön hinnan nousulla ja mahdollisilla jakelukatkoksilla on mittava vaikutus ruoan alkutuotantoon. Maatalousyritysten on mietittävä keinot toimintaedellytysten takaamiseksi yli tulevan talvikauden. Lyhyen tähtäimen keinot varautua ovat vähäiset. Pidemmällä tähtäimellä mahdollisuuksia on jo enemmän.

Sähkökatkoista selviytyminen on maatalousyritysten omalla vastuulla. Tuotantotiloilla, joissa aggregaatti alkaa toimia automaattisesti ja elintärkeät toiminnot jatkuvat, asiat ovat hyvin.

- Valitettavasti Etelä-Pohjanmaalla varautuminen ei ole kattavaa. Kaikilta tiloilla varavoimaa ei löydy ensinkään. Tiloilla, joilta tarvittavat laitteet löytyvät, on viimeistään nyt aika tarkistaa aggregaattien toimivuus ja perehtyä niiden turvalliseen käyttöönottoon, Arja Talvilahti ProAgria Etelä-Pohjanmaalta sanoo.

  Energiakustannukset kuriin
  Oman tilan energiankulutuksen ja sen rakenteen tunteminen on tärkeä lähtökohta varautumisessa. Maatilan kannattaa laatia energiasuunnitelma, jonka avulla haarukoidaan säästökohteita ja mahdollisuuksia lisätä omavaraisuutta energiataloudessa. Säästöjä miettiessä on hyvä lähteä liikkeelle nopeista energiansäästötavoista: laitteiden ja koneiden säädöistä lämmityksessä, ilmanvaihdossa ja työkoneissa sekä energianhankintasopimuksista tai omista ajotavoista.

  Maaseudulla toimivat mikro- ja pienyritykset voivat hakea 15.10.2022 saakka tukea uusiutuvan energian investointeihin. Tuella voi kattaa noin kolmasosan kustannuksista. Tuen avulla voi hankkia esimerkiksi aurinkopaneeleita tai ilmalämpöpumppuja ja näin säästää sähkölaskussa.

  ProAgria Etelä-Pohjanmaan Maatilan varautuminen -hankkeessa tarjotaan maatiloille webinaarisarja kriittisten tuotantopanosten varmistamiseksi. Ensimmäisessä osassa on aiheena sähkön saannin turvaamisen keinot 11.10. klo 13 alkaen. Webinaari on maksuton, mutta vaatii ilmoittautumisen. Seuraavassa webinaarissa kuulemme Huoltovarmuuskeskuksen edustajan puheenvuoron.


  Lue lisää hankkeesta: https://www.proagria.fi/hankkeet/maatilan-varautuminen-hanke
  Lisätietoja: Mari Viljanmaa, Maatilan varautuminen -hanke, p. 041 731 0817, mari.viljanmaa@proagria.fi