Rohkeita valintoja kohti unelmaa

2 min lukuaika

Referenssit

Tiina Hirvosen Soinilanmäen tila tähtää kainuunharmaksen jalostuslampolaksi

Syyskaritsoiden arvosteluiden ja mittausten jälkeen Tiina Hirvonen (vasemmalla) ja Sari Heltelä tarkastivat kevään astutusryhmän eli seuraavien syyskaritsoiden emät.
Tiina Hirvonen tiesi jo lapsena mummon kanssa navetassa touhutessaan, että hän haluaa aikuisena jatkaa Savonlinnassa sijaitsevaa Soinilanmäen tilaa. Ihan helposti ja käden käänteessä se ei tapahtunut.
Hän opiskeli alalle ensin Ypäjällä, sitten Mustialassa AMK agrologiksi ja nyt Savoniassa kohti ylempää ammattikorkeakoulututkintoa. Sukupolvenvaihdos oli usean vuoden prosessi ajatustöineen, suunnitteluineen, laskelmineen ja keskusteluineen. Sparraajina olivat asiantuntijat ProAgriasta.
Alkuun suunnitelmana oli pitää vuokratallia, tarjota hevosille laidunpaikkoja ja käydä myös töissä tilan ulkopuolella. Toiminnan kasvaessa Tiina Hirvonen on toiminut täysipäiväisenä yrittäjänä pari vuotta.
– Laitumille tuli vuonna 2018 muutamia kesälampaita. Siitä se ajatus sitten lähti. Tutustuin suomalaiseen alkuperäisrotuun kainuunharmakseen Noittaan tilalla, ja olin myyty.

Yrittäjän taipaleelle

Ajatusta oli testattava. Mukaan astui lammastuotannon erityisasiantuntija Sari Heltelä. Rotua ja tuotantovaihtoehtoja pohdittiin, kyseenalaistettiin ja laskettiin yhdessä.
– Kun oma innostus, markkinointivalmiudet ja tilan sijainti puolsivat rotuvalintaa, tehtiin laskelmat pienehkölle katraalle, joka tukisi hevosten pitoa, Hirvonen sanoo.
Tänä keväänä hevoset väistyvät, ja tilalla investoidaan kevytlampolaan.
Katraasta hyödynnetään monipuolisesti liha, villa, turkis, maisemanhoito ja tarina. Heltelän kautta löytyi yhteistyökuvio Valamon luostarin kanssa. Hänen innostamisensa ja yrittäjän oman kehitystyön tuloksena syntyi verkkokauppa, jonka Mäen Harmas -tuoteperheen brändäyksessä ja hinnoittelussa ovat tukeneet ProAgrian yritysasiantuntijat.
– Kannattaa selvittää rahoitusmahdollisuuksia, osallistua hankkeisiin, hyödyntää muiden kokemus ja hakea itse tietoa. Käytän apuna asiantuntijoita, joilla on osaamista talous-, pelto-, yritys- ja eläinpuolelta. Todella paljon lisäarvoa antavat keskustelut ja pohdinnat, jolloin hinta on pientä hyötyyn verrattuna.

Suunnittelua ja seurantaa

Hirvonen on jatkanut Noittaan katraasta saatujen eläinten tehokasta jalostusta ja tänä vuonna Soinilanmäen tila hakee kainuunharmasten jalostuslampolaksi. Tavoitteena on tuoda lampaita ensi kesänä Mikkelin Farmariin.
– Liittyminen lampaiden tuotosseurantaan ja taudinvastustusohjelmiin on ollut itsestäänselvyys. On tärkeää kerätä ja analysoida tuotannon tietoja helposti.
Käytössä on myös NettiKatras-ohjelma. Sen avulla on helppo selvittää sukulaissuhteet ja saada vertailutieto jalostuksen avuksi sekä oman katraan lampaiden tuloksista että indekseistä, jotka huomioivat myös sukulaisten tulokset.

SOINILANMÄEN TILA

• suvun hallussa vuodesta 1936
• noin 40 uuhta, määrä kasvamassa
• peltoala noin 40 hehtaaria, josta 8 hehtaaria maisemanhoitoalueita
• lampaita on vuokrattu laiduntamaan Valamon luostariin ja Rauhalinnaan Savonlinnassa
• oma verkkokauppa myy villaa, turkiksia sekä keramiikkaa ja koruja soinilanmaki.fi