Puhdaskauran tuotannossa viljelytoimilla on väliä

2 min lukuaika

Referenssit

Kinnusen Mylly satsaa puhdaskauraan. Sopimustilojen asiantuntijapalvelujen perustana ovat ViljelyKasvu-palvelut.

Ensimmäisessä viljelijätapaamisessa puhuttiin muun muassa puhdaskauran markkinanäkymistä sekä viljelyohjeistuksesta ja -palveluista. Vasemmalta Kinnusen Myllyn Toni Kuure, Marja-Riitta Kinnunen, Anu Kuure ja Elina Häivälä, ProAgria Oulun Juha Sohlo, Kinnusen Myllyn Aarne ja Tuomas Kinnunen sekä ProAgria Oulun Johanna Helkimo.

Kinnusen Mylly rakentaa Utajärvelle 60-vuotisen historiansa suurinta investointia – kauramyllyä, joka käsittelee pelkästään gluteenitonta puhdaskauraa. Puhdasta ja laadukasta satoa sopimusviljelijöiden kumppanina varmistavat Oulun ja muiden ProAgria-keskusten kasvintuotannon asiantuntijat eri puolilla maata.

Maaliskuussa 2019 valmistuva kauramylly alkaa jauhaa kaurahiutaleita ja -suurimoita elintarviketeollisuudelle ensi maaliskuussa.

”Sopimuskiintiö on nyt täynnä, mutta kesälle 2019 tehdään taas uusia sopimuksia markkinanäkymien mukaan”, toimitusjohtaja Aarne Kinnunen sanoo.

Gluteenittomien kauratuotteiden kysyntä on kasvanut viime vuosina nopeasti. Monissa maissa kaura on uusi ja kiinnostava gluteeniton raaka-aine. Myös Kinnusen Myllyn tuotteet ovat matkaamassa Suomen rajojen ulkopuolelle muihin Pohjoismaihin, Keski- ja Etelä-Eurooppaan sekä USAn markkinoille.

Tästä kertoo myös 65 Oats -brändi, joka kuvaa 65. leveysasteen puhdasta ja varmasti gluteenitonta tuotantoketjua.

Luotettava ketju alusta loppuun

”Puhdaskauratuotteiden ostajat etsivät luotettavia toimittajia. Myös puhtausvaatimukset ovat tiukentuneet”, talousjohtaja Annu Kuure kertoo.

Euroopassa virallisesti gluteenittomaksi hyväksytään korkeintaan 20 mg/kg gluteenia sisältävät tuotteet. Kinnusen Myllyyn tulevassa viljakilossa saa olla enintään viisi vieraan viljan jyvää – tavoitteena on kuitenkin nolla.

Puhdaskauran viljely on erikoiskasvituotantoa. Gluteiinipitoisten siemenien kitkeminen kauran seasta onkin puhdaskauratuotannon tärkein tehtävä. Kontaminoitumisen vaarat on minimoitava ketjun alusta loppuun.

”Siihen päästään, kun siemenet, koneet ja laitteet ovat puhtaita sekä kasvustot kitketään vähintään kaksi kertaa kasvukaudessa. Myllyllä asia varmistetaan ennakko-, kippilupa- ja vastaanottonäytteillä sekä prosessoinnin aikaisilla ja valmiiden tuotteiden näytteillä”, laatupäällikkö Elina Häivälä tiivistää.

Liikkeelle tilan tavoitteista

Puhdaskauratilojen 65 Oats -asiantuntijapalvelujen perustana on ProAgrian viljatiloille tuttu ViljelyKasvu-palvelukokonaisuus.

”Sitä on räätälöity viljelijöiden toiveiden perusteella ja Kinnusen Myllyn tuotantoon sopivaksi. Sadon määrä ja laatu varmistetaan viljanviljelyn eri vaiheissa suunnittelusta varastointiin ja lopulliseen käyttökohteeseen”, ProAgria Oulun kasvitilojen palvelupäällikkö ja valtakunnallinen kasvintuotannon Huippuosaaja Juha Sohlo sanoo.

Tilan omat tavoitteet ja edellisen satokauden tulokset ovat palvelun johtolanka. Viljelysuunnittelulla ja kasvustokäynneillä varmistetaan, että viljely on kannattavaa ja onnistuu niin kuin on suunniteltu.

”Meillä on ilo ja kunnia tuoda omaa viljelyosaamistamme paikallisen elintarvikeketjun alkupäähän”, Juha Sohlo sanoo.

Puhdaskauratiloille räätälöityjä palveluja ovat kokonaisvaltaisen viljelysuunnitelman lisäksi lohkokirjanpito, kasvinsuojelusuunnitelma, kasvustokäynnit, pienryhmätoiminta ja tuotantokustannuslaskelma.
Neuvo 2020 -rahaa on mahdollista hyödyntää esimerkiksi kasvinsuojelusuunnitelmassa ja tuotantokustannuslaskelmassa.


Uuden kauramyllyn tarpeisiin puhdaskauraa kasvattavat ensimmäiset sopimusviljelijät koolla Limingan Tupoksessa.