Pitää tuntea talouden pulssi

2 min lukuaika

Referenssit

Ennakointi sekä ajantasainen tieto yrityksen taloudesta ovat auttaneet Vuorenmaan maatilaa aikana, jolloin yrityksen tulot itsestä riippumattomista syistä eivät pysy menojen nousuvauhdissa.

Vuorenmaan tila
Vuorenmaan maatilaa pyöritetään kahden perheen voimin. - Omaan työhön satsaaminen on ollut arjen selviytymis- ja säästökeino, Janne Vuorenmaa ja Sanna Koukkari kertovat.

Vuorenmaan maatila on osayhtiö, jota hoitavat veljekset Janne ja Ville perheineen. Talouden ymmärrys ja tasapainoilu eri valintojen välillä korostuvat tässä hetkessä.

– Koko ajan oltava hereillä, miten markkinat kehittyvät. Keväällä 2021 tilasimme kaksi rekallista lannoitteita tälle kasvukaudelle ja saman verran rypsiä joulukuussa, kun saatavilla oli edullinen erä, Janne Vuorenmaa kertoo.

Ajantasainen kirjanpito, tulosten tutkailu ja budjetointi ovat kaiken perusta. Vuorenmaan kumppaneita talousasioissa ovat ProAgria Oulun tilipalvelu- ja talousasiantuntijat.

– Kun käytettävissä on kuukausittainen kirjanpito tuloslaskelmineen, näkee, miten tulos- ja menokehitys kehittyy sekä voi tehdä vertailuja edelliseen vuoteen. Budjetointi osoittautui tosin tänä vuonna mahdottomaksi, kun niin monia loppuvuoden asioita oli arvailujen varassa.

Biokaasutuotanto tukee taloutta

Vuorenmaan maatila on hyödyntänyt biokaasusta saatavaa energiaa 2000-luvun alkuvuosista lähtien. Nykyisin oma biokaasulaitos tuottaa kaiken tilalla tarvittavan sähkön ja lämmön. Maatilan yhteydessä sijaitsevaa julkista biokaasupolttoaineen jakelupistettä hyödyntää niin maitoauto kuin satakunta muutakin lähiseudun autoilijaa.

– Biokaasutuotannolla on iso merkitys. Tällä hetkellä sen osuus tilan tuloista on 10–15 prosenttia.

Biokaasusatsauksia lukuun ottamatta Vuorenmaan muut investoinnit on jouduttu pitämään jäissä ja satsaamaan vain pakollisiin korjauksiin ja konekannan ylläpitoon. – Hankimme monia koneita ja laitteita hyvinä vuosina 2013–2014. Nyt olisi jo uusimisen aika.

Asiantuntijoita, toimijoita ja tuottajia yhdeksästä Euroopan maasta tutustui syyskuussa Vuorenmaan tilan biokaasutuotantoon ja -polttoaineen jakelupisteeseen. COOPID-hanke esittelee biotalouden hyviä malleja eri puolilta Eurooppaa. Valion hiilineutraali maitoketju on valittu Suomen menestystarinaksi.

Omavaraisuutta ja omaa työtä

Vuorenmaan tila tuottaa kolmessa robottiyksikössä liki kaksi miljoonaa litraa maitoa vuodessa. Pitoisuuksiin ja omaan työhön satsaaminen ovat olleet arjen selviytymis- ja säästökeinoja.

– Olemme tehneet peltotöitä ja ajaneet lietettä oman väen voimin niin pitkälle kuin mahdollista. Tänä vuonna tosin olemme taas käyttäneet urakointipalveluja työvoimapulan vuoksi.

Tilan 270 hehtaaria ovat olleet viime vuodet nurmituotannossa, mutta tänä kesänä kustannusten noustua pelloilla on viljelty ohraa ja vehnää.

Pitkää päivää katse tulevassa

Janne Vuorenmaa ei peittele tuntojaan, vaan sanoittaa niin omat kuin monen muunkin viljelijän ajatukset.

– Takki on tyhjä. Kesä on ollut työläs, kun heinäkuun puolivälistä lähtien on tehty pitkää päivää ja varauduttu tulevaan.

Vuorenmaan tilalla on avoinna paikka työntekijälle, jota ei kesän kiireisiin vielä löytynyt, niinpä heinäkuun lomaviikko kutistui yhdeksi päiväksi.

Haasteista huolimatta yrittäjän katse on tulevaisuudessa. – Me kaikki tarvitaan ruokaa. Biokaasutuotannosta kiittää sekä ympäristö että oma talous.

Jätä meille yhteydenottopyyntö