Pelto paranee kompostilla

2 min lukuaika

Hankkeet· Kasvintuotanto

Pelto on kunnossa, jos lapiollisesta kosteaa maata löytyy yli neljä lieroa.

Kekkila komposti teuva

Pitkään maata kuluttavassa viljelyssä olleen vähämultaisen pellon kasvukunto on heikko. Multavuuden vähentyminen heikentää maan mururakennetta ja veden läpäisykykyä. Runsasmultaisempi lohko kestää paremmin kuivuutta. Maan multavuuden noustessa prosenttiyksikön maan vedenpidätyskyky tuplaantuu. Multavuuden arvo on tuttua uuden pellon raivaajalle. Männikkömetsän hietaisen pohjamaan muuttaminen muhevaksi mullaksi vaatii aikaa ja ravinteiden lisäksi myös koko ruokamulta kerroksen kasvattamisen.

Kasvukunnon kohennusta

Maan kasvukunnon kohentamisessa on monta osa-aluetta. Pellon pH, pääravinteet sekä ojitus ovat yleensä kunnossa. Vaikka pelto periaatteessa on kunnossa niin lapiopiston syvyydestä löytyy parannettavaa. Yleisimpiä vastaan tulleita maan kasvukunto-ongelmia ovat peltomaan tiivistyminen, veden läpäisykyvyn ja veden pidätyskyvyn sekä maan biologisen aktiivisuuden heikentyminen. Pellon kasvukuntoa voi parantaa monella tapaa. Yksi tapa on maan pieneliötoiminnan lisääminen ruokkimalla maata. Lanta ja orgaaniset lannoitteet sekä syväjuuriset kasvit, kerääjäkasvit ja talviaikainen kasvipeitteisyys ovat ruokaa kastemadoille ja maaperän muulle pieneliöstölle.

Vilkastuta pieneliöstöä

Mitä enemmän ruokaa on tarjolla, niin sitä runsaampaa on maan pieneliötoiminta. Ja mitä vilkkaampi pieneliöstö niin sitä paremmassa kunnossa on pellon mururakenne, multavuus ja veden läpäisy- sekä varastointikyky. Maan pieneliötoimintaa on helppo mitata. Pelto on kunnossa, jos lapiollisesta kosteaa maata löytyy yli neljä lieroa. Kohtuullisen kuntoisesta maasta löytyy 1-3 lieroa ja heikko kuntoisesta maasta ei löydy ainoatakaan. Lannan kompostoinnilla ja kompostilannoituksella edistetään myös hyödyllisten sienijuurten kasvua. Fusarium sienten asemasta Penicillium sieni runsastuu maassa ja tämä taas edistää kasvien terveyttä.

Sienijuuret

Hyvässä maassa sienijuuret tehostavat kasvien veden ja ravinteiden saantia. Hyvä esimerkki elintärkeistä sienijuurista on männyn ravinteinen saanti karulla hiekkakankaalla. Laajalle levinnyt sienijuuristo irrottaa karusta maasta ravinteita ja toimittaa ne veden kera männylle. Kompostoinnilla voidaan myös hygienisoida lanta. Taudinaiheuttajat tuhoutuvat 55-60 C asteen lämpötilassa jo parissa viikossa. Myös rikkakasvien siemenet tuhoutuvat huolellisessa kompostoinnissa. Lannan kompostointityöllä vähennetään myös levitettävää kuutiomäärää 30 - 50 prosenttia. Lisätietoa maanparantamisesta ja kompostoinnista ProAgrian luomuasiantuntijoilta. Artikkeli on osa Ravinneratas-hanketta.