Pelottavan hyvä puikulasato

2 min lukuaika

Referenssit

Perunantuotannon kokonaisvaltainen kehittäminen tarkoittaa Jankkilan tilalla pieniä parannuksia ja viilauksia kautta linjan.

Juha Sohlon (vasemmalla) ja Juha Jankkilan yhteisenä haasteena on kokonaisvaltainen perunanviljelyn kehittämisohjelma, jonka tavoitteena on nostaa satotasoja, tehostaa tuotantoa ja viilata viljelymenetelmiä. Kuva: Ella Karttimo
Perunantuotannon kokonaisvaltainen kehittäminen tarkoittaa Jankkilan tilalla pieniä parannuksia ja viilauksia kautta linjan.

Keväällä aloitetut kehittämistoimet ja suosiollinen kesä ovat saaneet Jankkilan tilan perunatilukset pukkaamaan sellaista puikulasatoa, että isäntä Juha Jankkilaa jännittää, riittävätkö varastot.

Elokuisena päivänä tervolaiset puikulaperunapellot kukkivat kesäisen hehkeinä. Vain peltojen yllä kaartelevat kurjet ja niiden fanfaarit kertovat loppukesästä ja lähestyvästä syksystä.

Perunatilan isäntä ja kasvintuotannon valtakunnallinen huippuosaaja Juha Sohlo ovat uppoutuneet havainnoimaan kasvustoa, juuristoa ja mukuloita.

- Hyvältä näyttää ja oikeita toimia on selvästi tehty, Sohlo sanoo.

- Pelottavan hyvältä, Juha Jankkila myötäilee ajatukset jo varastointihaasteissa.

Hän kiittelee kaimansa vahvaa perunaosaamista: yhteistyö on sujunut ja siitä on ollut jo lyhyessä ajassa selvästi hyötyä. Työtä edelleen riittää. Lapin puikula kulkee Jankkilan tilan pakkaamosta K-ryhmän ja Lidlin kauppoihin ympäri maata.

Kokonaisuus tarkasteluun

Juha Jankkila pohti kevättalvella ProAgria Lapin toimistolla yritysasiantuntija Marko Merkkiniemen kanssa jalostukseen ja tuotekehitykseen liittyviä asioita. Vaikka puikulalla ja Jankkilan tilalla on yhteistä tarinaa jo viideltä vuosikymmeneltä, pintaan nousi tarve pureutua sadon laatuun ja määrään sekä työn kannattavuuteen.

Alkoi yhteistyö – kasvotusten ja Teams-etäyhteyksin – ProAgria Oulun Juha Sohlon kanssa.

Ensimmäisen tapaamisen ja alkukeskustelujen jälkeen Jankkilan tilalla päätettiin aloittaa kokonaisvaltainen perunanviljelyn kehittämisohjelma, jonka tavoitteena on nostaa satotasoja, tehostaa tuotantoa ja viilata viljelymenetelmiä.

- Suunnitelmallisuutta kehittämiseen ja talouden näkökulma vahvasti mukaan. Pureudumme kokonaisuuteen, ei yksittäiseen palveluun, Juha Sohlo tiivistää.

Seuraava askel nykytila-analyysi: miltä tuotanto näyttää tunnuslukujen ja käytännön havaintojen perusteella. Kun se oli purettu ja pureksittu, kirjattiin käytännön toimet, joilla päästä tavoitteisiin, samoin mittarit, joilla kehittymistä seurataan.


- Vankkarakenteinen juuristo, joka on hyötynyt syvemmästä kynnöstä. Mukulat ovat tasakokoisia ja ruvettomia, Juha Sohlo (vasemmalla) ja Juha Jankkila saattoivat todeta elokuisella peltokierroksella. Kesäharjoittelija Jeremias Niskanen kirjasi tabletille päivän havainnot.

Parannuksia kautta linjan

- Olemme suunnitelleet ja pohtineet muun muassa tilan viljelykiertoa, maan rakennetta, lannoitusta, kasvinsuojelua, viljelytekniikkaa ja hiilijalanjälkeä. Kasvukauden peltokierroksilla on mitattu ravinteita, havainnoitu kasvukuntoa sekä tauti- ja tuholaistilanteeseen, Juha Sohlo kertoo.

- Ei yhtä isoa asiaa, vaan pieniä parannuksia kautta linjan, Juha Jankkila lisää.

Kehittämisohjelman yksittäisissä palveluissa on voitu hyödyntää Neuvo-rahaa.

Sohlo arvioi, että terveellä siemenperunalla, oikealla lannoituksella, kasvinsuojelulla ja viljelytekniikalla sekä hävikin minimoinnilla on mahdollisuuksia nostaa satotasoa lyhyessäkin ajassa tuhansia kiloja hehtaarilta, pitemmällä tähtäimellä puhutaan jo kymppitonnista.

Kun puikulasato on nostettu ja syystyöt hellittävät, Juhat istahtavat viljelysuunnitelman äärelle pohtimaan uutta satokautta tämän kesän havaintojen perusteella.