Onnistunut laidunkausi – suunnittele ja havainnoi

2 min lukuaika

Maidontuotanto

Laitumen riittävyyden ja uudistumisen avain on riittävä lannoitus, lyhyt, korkeintaan muutaman päivän kestävä syöttö ja lepo.

Lehma pysty peili
Pitkä onnistunut laidunkausi tuo säästöä säilörehukustannuksessa ja tukee lehmien hyvinvointia. Laitumen riittävyyden ja uudistumisen avain on riittävä lannoitus, lyhyt, korkeintaan muutaman päivän kestävä syöttö ja lepo ennen seuraavaa syöttökierrosta. Nopea laidunkierto toteutuu parhaiten kaista- tai lohkosyötöllä.
Laitumen kasvilajivalikoimaa kannattaa monipuolistaa. Silloin aina joku seoksen lajeista tai lajikkeista on lehtevimmillään, joku erityisen jälkikasvuinen ja joku kuivuutta kestävä. Suomeen sopivia laidunkasveja ovat esim. koiranheinä (jos nopea kiertonopeus), timotei, nurminata, valkoapila, täydennyskylvetty persianapila, italianraiheinä sekä rehukattara, rehumailanen, sinimailanen ja alsikeapila.
Hyvät perusaitaukset ja hyväpohjaiset pääkulkureitit helpottavat laiduntamista ja palvelevat myös talviulkoilussa. Teknisistä apuvälineistä esimerkiksi kellolla tai kauko-ohjauksella avautuva laidunportti vähentää askelia. Syöttökaistojen vaihtoon on saatavilla joko itsestään liikkuvia tai helposti siirrettäviä kevyitä aitausjärjestelmiä. Hyvä paimenkoira on arvokas apulainen laiduntamisessa.
Muista lehmien vesitarjoilu! Lypsävä lehmä tarvitsee vettä jopa 200 litraa vuorokaudessa. Lehmät eivät mielellään kävele juomapaikalle, joka on yli 250 metrin päässä.
Tiedätkö, mitä laidunrehu oikeasti sisältää? Alkukesän haasteena on nuori, vahvasti kasvava, niukasti kuitua ja paljon valkuaista sisältävä laidunnurmi, jota syödessä pötsi ja kivennäistasapaino ovat tiukoilla. Loppukesää kohden laitumien riittävyys ja nurmen sulavuus alkavat vaatia enemmän seurantaa täydennyksen suhteen. Laidunrehun sisällön voi selvittää korjuuaikanäyttein.
Mikäli olet hakenut eläinten hyvinvointikorvausta toimenpiteessä ruokinta ja hoito, olet jo päättänyt tehostaa ja tasapainottaa laidunruokintaa. Sitoumuksen edellyttämä laidunkauden ruokintasuunnitelma lehmille ja nuorkarjalle on sen perusta.
Laiduntaminen tukee lehmien hyvinvointia ja tuo vaihtelua elämään sekä ihmisille että lehmille.
Laidunruokinnan onnistumisen näet maitotankista. Ota ProAgrian asiantuntija avuksesi katsomaan, miten siihen voidaan vaikuttaa ennakolta.
Ota yhteyttä
palvelupäällikkö Minna Pirkkalainen, minna.pirkkalainen@proagria.fi, p. 040 717 8660