On hienoa pyyhkiä tehtyjä töitä pois

2 min lukuaika

Referenssit

Korkeamäen maitotilalla Kangasniemellä on innostuttu leanistä tilan arjessa.

Työviikkoon ryhtiä tuova viikkopalaveri pidetään valkotaulun äärellä. Tuloksia ja tavoitteita yhdessä tutkimassa Jaana Häkkinen, Sinikka Luostarinen, Eemeli Häkkinen ja Heidi Brandt. Kuva: Sampo Luukkainen

Jaana ja Juha Häkkinen Korkeamäen maitotilalla Kangasniemellä on innostu lean-menetelmistä tilan arjessa. - Pidämme viikkopalaverit valkotaulun äärellä. Se selkeyttää viikon töitä koko työtiimissä. Töiden tekemisestä on tullut suunnitelmallisempaa erityisesti niiden töiden osalta, joissa tarvitaan useampaa henkilöä, kuten esimerkiksi eläinten siirroissa, kertovat Häkkiset. - Koko työporukalle on tehty WhatsUpp-ryhmä, jossa akuutit asiat saadaan tiedotettua.

Viikkopalaverin lisäksi tämä on koettu erityisen hyvänä tapana vähentää monia puhelinsoittoja useille henkilöille ja niihin kulunutta aikaa, kun tiedustellaan, kuka hoitaa poikineen lehmän tai muun vastaan tulevan asian päivän mittaan.

Viikkopalaveri toimii hyvänä rutiinin runkona. Sen lisäksi to do -listalla tehdään näkyviksi yhdessä sovitut työt, jotka ovat vielä tekemättä. Näin kenenkään ei tarvitse toimia muistuttajan epäkiitollisessa roolissa. Mikä parasta valkotaululta on hienoa pyyhkiä tehtyjä töitä pois listalta!

Viikon positiiviset

Hyvän palautteen antaminen ja saaminen on yksi helposti arjessa unohtuva asia. Viikkopalaveritaulun paras osio on Häkkisten mielestä viikon positiiviset. Listassa on aina hyvää sanottavaa työkaverista tai siitä, kuinka hommat on sujuneet. Taululle päivitetään myös tuotannon tunnuslukuja, joille on yhteisesti määritetty tavoitteet.

- Tilan vakiolomittaja on pitänyt kovasti valkotaulusta ja saa hyvän kuvan siitä ennen työjaksoaan tulevista töistä, kertovat Häkkiset.

Ohjetauluja kaikkialla

- Meillä on navetalla työpisteittäin päivitettäviä ohjetauluja kyseisestä alueesta, kertoo Jaana Häkkinen. - Ennen käytimme teipattuja lappuja navetassa, nyt ne on korvattu valkotauluilla.

Navettaan toimistosta mennessä on tilan akuuttitauluksi nimeämä valkotaulu, josta löytyy juuri meneillään olevia eläimiin liittyviä tapahtumia, kuten hoidot ja erityisesti seurattavat eläimet.

Ruokkijoilla on oma taulunsa, johon päivitetään ruokinnan ohjeita ja juuri nyt ajankohtaisia asioita. Todella toimivaksi on huomattu se, että vasikoiden karsinat on numeroitu, sen perusteella on juotto-ohjeet taululla. Näin kaikki toimivat yhteneväisesti ja virheiden ja väärinkäsitysten mahdollisuus vähenee.

Jaana oli tutustunut leaniin jo ennen ProAgria Etelä-Savon toteuttamia johtamisen pienryhmiä ja kiinnostunut kovasti sen mahdollisuuksista omassa yrityksessä. Häkkiset ovat kokevat saaneensa paljon ideoita ja työvälineitä arjen hallintaan pienryhmän ansiosta.

Liisa Heinonen